Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kan verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijven en instellingen in de zorgsector. Er is nuttige informatie beschikbaar, zowel vanuit de Europese commissie als vanuit Nederland.
Op www.brexitloket.nl/zorg staan informatiedocumenten over onder meer: geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, lichaamsmateriaal, onverzekerden, AVG/privacy en BIG-registratie.
Er is een document opgesteld met informatie over medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica bij een no-deal scenario rondom het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU. In dit scenario vervallen op 30 maart 2019 alle bestaande afspraken, wet- en regelgeving tussen de EU en het VK. Het gaat hierbij om medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica in alle risicoklassen zoals opgenomen in de geldende EU wetgeving.
Tijdens het Algemeen Overleg Medische Preventie medio april heeft minister Bruins toezeggingen gedaan over de bestrijding van de ziekte van Lyme en tropische infectieziekten
Welke zorg helpt de patiënt echt en welke zorg voegt eigenlijk niks toe? Hoe onderzoeken we dat het beste? En hoe brengen we de uitkomsten van dat onderzoek in de praktijk? Dat zijn de vragen die prof. dr. Sjoerd Repping samen met medisch specialisten, patiënten, verpleegkundigen, ziekenhuizen, verzekeraars en de overheid moet gaan beantwoorden.
De data van inwerkingtreding van de nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen en IVDs (MDR en IVDR) naderen. De notified bodies spelen daarbij een cruciale rol: zij moeten niet alleen nieuwe producten gaan beoordelen maar ook oude producten toetsen aan de nieuwe regels. Er rijzen zorgen of zij wel op tijd klaar zijn om ervoor te zorgen dat de producten voor de deadlines inderdaad beoordeeld zijn. Nefemed en Diagned luiden de noodklok.