CEO Erasmus MC pleit voor verlaging leeftijd voor darmkanker-screening

Volgens de voorzitter van de RvB van Erasmus MC, Ernst Kuipers, moet de leeftijd voor darmkanker-screening omlaag. Die is nu 55 jaar. Daarvoor pleitte hij onlangs in een uitzending van BNR-Nieuwsradio.
Volgens Kuipers is dit hard nodig, zeker nu de uitrol van het darmkanker-bevolkingsonderzoek succesvol is gebleken. Darmkanker komt immers steeds vaker voor bij jongeren. Verlaging van de leeftijdsgrens naar 50 dan zou al snel zo'n duizend extra gevallen per jaar kunnen schelen.
 
Klik hier om naar het interview te luisteren.

 

Gepubliceerd op:   9 april 2019 576 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Bevolkingsonderzoek darmkanker voorlopig niet aanpassen

De afkapwaarde die in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker bepaalt bij hoeveel bloed in de ontlasting iemand wordt doorverwezen voor vervolgonderzoek, hoeft voorlopig niet aangepast te worden. Dit adviseert de Gezondheidsraad op basis van de resultaten uit het bevolkingsonderzoek tot nu toe.

2 september 20191085 x bekeken

Evaluatierapport: ‘Bevolkingsonderzoek darmkanker is succes’

Het aantal mensen dat van 2014 – 2017 heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is hoger dan verwacht: 3,85 miljoen. Er zijn boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord: per 1.000 deelnemers zijn bij bijna 4 mensen darmkanker en bij bijna 20 mensen grote poliepen gevonden. Ook is het bevolkingsonderzoek zeer kosteneffectief. Dit blijkt uit het evaluatierapport dat is opgesteld door Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het NKI Nederlands Kanker Instituut /Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

9 april 2019533 x bekeken

Het bevolkingsonderzoek darmkanker presteert beter dan verwacht

Uit de jaarlijkse monitor van het RIVM blijkt voor het eerst dat de screening beter darmkanker kan opsporen dan verwacht. Dat komt vooral door de zeer hoge deelnamebereidheid. De vroegtijdige opsporing leidt tot een sterke daling van het aantal mensen dat aan de ziekte overlijdt.

28 maart 2019332 x bekeken