CEO Erasmus MC pleit voor verlaging leeftijd voor darmkanker-screening

Volgens de voorzitter van de RvB van Erasmus MC, Ernst Kuipers, moet de leeftijd voor darmkanker-screening omlaag. Die is nu 55 jaar. Daarvoor pleitte hij onlangs in een uitzending van BNR-Nieuwsradio.
Volgens Kuipers is dit hard nodig, zeker nu de uitrol van het darmkanker-bevolkingsonderzoek succesvol is gebleken. Darmkanker komt immers steeds vaker voor bij jongeren. Verlaging van de leeftijdsgrens naar 50 dan zou al snel zo'n duizend extra gevallen per jaar kunnen schelen.
 
Klik hier om naar het interview te luisteren.

 

Gepubliceerd op:   9 april 2019 709 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Oproep aan Minister Bruins om bevolkingsonderzoek darmkanker uit te breiden

Minister Bruins moet het bevolkingsonderzoek naar darmkanker uitbreiden tot mensen vanaf 50 jaar. Daartoe roepen de Stichting Stop Darmkanker Nederland, DC Klinieken en twee darmartsen de minister van Medische Zorg en Sport op in een open brief in De Telegraaf. Nu worden mensen van 55 tot 75 jaar uitgenodigd voor de darmkankerscreening.

19 februari 202083 x bekeken

Urinetest voor aantonen uitzaaiing van darmkanker in de lever

Met een eenvoudige urinetest zijn in de nabije toekomst mogelijk uitzaaiingen in de lever op te sporen. Dat komt omdat uitzaaiingen in de lever specifieke eiwitten uitscheiden. De aanwezigheid van die eiwitten kan blijken uit een test.

21 januari 2020708 x bekeken