College ter beoordeling geneesmiddelen roept op tot test hepatitis B

Begin november werd gewaarschuwd dat bij patiënten die een bepaald geneesmiddel gebruiken en eerder een infectie hebben gehad met het hepatitis B-virus (HBV) of herpes zoster, dat virus weer actief kan worden; hetgeen weer kan leiden tot acuut leverfalen. Daarom roept het College ter beoordeling van geneesmiddelen op om patiënten te testen vóór het begin van de kuur.
Bij patiënten die lenalidomide (Revlimid) gebruiken en eerder een infectie hebben gehad met het hepatitis B-virus (HBV) of herpes zoster, kan het virus weer actief worden en dat kan bij patiënten met HBV tot acuut leverfalen leiden.

De firma Celgene heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogeheten Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar hematologen, oncologen, verpleegkundig specialisten oncologie en ziekenhuisapothekers (plus alle genoemde zorgverleners in opleiding).

Het CBG voegt daar in een aparte nieuwsbrief nog een expliciet advies aan artsen aan toe:
  1. Test patiënten op het hepatitis B-virus vóór aanvang van de behandeling met lenalidomide.
  2. Raadpleeg bij een positieve test op HBV een arts met ervaring in de behandeling van patiënten met een hepatitis B-infectie.
  3. Controleer patiënten die positief getest zijn op HBV gedurende de gehele behandeling op signalen en symptomen van reactivatie van het HBV-virus.
De samenvatting van de productinformatie (SmPC) en de bijsluiter van Revlimid worden overeenkomstig aangepast.
Gepubliceerd op:  10 november 2016 574 x bekeken