Consequenties van IVDR voor laboratoria

De IVDR gaat niet alleen voor de bedrijven, maar ook voor andere partijen consequenties hebben. De laboratoriumprofessionals zijn zich ook aan het voorbereiden, bijv. als het gaat om de ‘in house tests’: de testen die in de laboratoria zelf worden ontwikkeld. Er is een aparte ‘taskforce IVDR’ ingesteld, die een leidraad voor laboratoria wil ontwikkelen voor de implementatie van de nieuwe wetgeving voor hun leden.
In dat kader verscheen in september 2019 in “Laboratoriumgeneeskunde” (jaargang 2, Nummer 4, pp. 31-34) een artikel met als aansprekende titel: 'Bereid je voor op de nieuwe IVD-wetgeving’. Daarin komt Leo Jacobs aan het woord, voorzitter van de door de wetenschappelijke verenigingen van de medisch laboratoriumspecialismen (NVKC, NVVP, NVMM, VKGL/VKGN, NVVI/CMI en NVZA) opgerichte ‘taskforce IVDR’. Ook is er een algemeen document over doel, samenstelling en werkzaamheden van deze taskforce.
 
U kunt het artikel hier vinden.
 

 

Gepubliceerd op:  21 januari 2020 538 x bekeken
Gerelateerde artikelen

EU IVD Verordening gepubliceerd

Op 5 mei 2017 is de Europese Verordening over IVD’s gepubliceerd in het officiële publicatieblad. Dat betekent dat dit de finale tekst is van de nieuwe regels voor onze branche. Er is een overgangsperiode van 5 jaar, waardoor de nieuwe regels uiterlijk eind mei 2022 voor IVDs zullen gelden.

16 mei 20171464 x bekeken

Aandacht voor laboratoriumdiagnostiek in kader osteoporose

Het Zorginstituut (ZiN) heeft recent het ‘Verbetersignalement ‘Zinnige Zorg voor mensen met Osteoporose’ uitgebracht. Een van de bevindingen is dat er onderdiagnostiek is. In dit rapport wordt ook aandacht besteed aan laboratoriumdiagnostiek.

10 september 2020722 x bekeken