Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.
Onderzoekers van het Radboudumc toonden drie jaar geleden al aan dat recessieve mutaties in het NTHL1-gen kunnen leiden tot darmpoliepen die zich kunnen ontwikkelen tot darmkanker. Nu blijkt dat patiënten met mutaties in dit gen vaak ook andere soorten kanker kregen.
 
 In het artikel beschrijven de onderzoekers 17 families waar in één generatie personen voorkomen met twee mutaties in het NTHL1-gen. De helft van de onderzochte patiënten ontwikkelde in hun leven meerdere soorten kanker, waarbij vooral borstkanker opvallend vaak voorkwam. “Door deze studie wordt duidelijk dat er ook in families waarbij in één generatie vaker vormen van kanker voorkomen ook aan recessieve mutaties in NTHL1 als oorzaak gedacht kan worden”, aldus Maartje Nielsen, klinisch geneticus bij het LUMC.
 
 Mutaties in het NTHL1-gen zijn heel erg zeldzaam. De mutatie in het NTHL1-gen kan alleen tot kanker leiden als iemand van beide ouders een NTHL1-mutatie heeft meegekregen. De onderzoekers schatten in dat dit bij ongeveer 1 op de 115.000 mensen het geval is. Het syndroom is moeilijk op te sporen, omdat het slechts in één generatie van een familie tot kanker leidt.
 
Klik hier voor meer informatie bij de bron met tevens een link naar het artikel.

 

Gepubliceerd op:  25 februari 2019 476 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Bloedtest bepaalt therapie

Door tumorcellen in het bloed te tellen en te meten hoe agressief ze zijn, krijgen artsen een beter beeld van welke therapie zal aanslaan bij patiënten met uitgezaaide borst- en darmkanker. Deze bloedtest kan patiënten pijnlijke ingrepen besparen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, waarop Bianca Mostert eind 2016 promoveerde.

23 februari 2017966 x bekeken

Oproep aan Minister Bruins om bevolkingsonderzoek darmkanker uit te breiden

Minister Bruins moet het bevolkingsonderzoek naar darmkanker uitbreiden tot mensen vanaf 50 jaar. Daartoe roepen de Stichting Stop Darmkanker Nederland, DC Klinieken en twee darmartsen de minister van Medische Zorg en Sport op in een open brief in De Telegraaf. Nu worden mensen van 55 tot 75 jaar uitgenodigd voor de darmkankerscreening.

19 februari 2020295 x bekeken