Delen DNA-informatie in LUMC kan werking van geneesmiddelen verbeteren

Hoe patiënten geneesmiddelen afbreken hangt mede af van genetische aanleg. Kennis van die DNA-variaties kan voorkomen dat mensen problemen krijgen door een mismatch. Een medicijn kan in te hoge of te lage concentratie in hun bloed terechtkomen. Gevolg: het middel werkt niet of minder snel of is zelfs gevaarlijk. Daarom wordt die informatie gedeeld.
Het LUMC in Leiden gaat als eerste ziekenhuis informatie uit het dna-profiel van patiënten in het elektronische voorschrijfsysteem zetten. Dit is van belang om de werking van medicijnen te verbeteren. Geneesmiddelen worden in de lever afgebroken door enzymen en de snelheid waarmee dat gebeurt, hangt af van DNA-variaties. Dit zal therapie op maat bevorderen, want de keuze voor een bepaald geneesmiddel en voor een bepaalde dosering hangt mede van die DNA-variaties af.

Tot nu toe vindt DNA-onderzoek bij patiënten pas plaats als zij ernstige bijwerkingen van een medicijn ondervinden. Vorig jaar gebeurde dat bij enkele duizenden patiënten. Het LUMC gaat nu voor het eerst aan preventie doen. Patiënten bij wie het DNA om een medische reden wordt geanalyseerd, kunnen toestemming geven die informatie in hun elektronisch patiëntendossier op te nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen met een aangeboren afwijking en hun ouders.

Het LUMC heeft nu van ruim vierhonderd patiënten het DNA-profiel opgeslagen. Zodra zij in de toekomst een medicijn krijgen voorgeschreven dat op basis van hun DNA tot problemen kan leiden, krijgt de arts automatisch een waarschuwing.

In het DNA-profiel zijn de genen van belang die zijn betrokken bij de activiteit van enzymen in de lever. Tien daarvan zijn van groot belang bij afbraak of omzetting van bepaalde geneesmiddelen. Er bestaat zoiets als de gemiddelde afbraaksnelheid, en daarbij wordt voor de standaarddosering uitgegaan. 95 procent van de Nederlanders heeft echter een variant in de genen die leidt tot een andere omzetsnelheid met als consequentie een te hoge of te lage concentratie in het bloed. Het gevolg daarvan is dat het middel niet of minder snel werkt, meer bijwerkingen geeft of zelfs gevaarlijk is.

Andere ziekenhuizen, zoals het ErasmusMC, overwegen het Leidse voorbeeld te volgen.

In de tussentijd loopt er een groot Europees onderzoek waarin wordt onderzocht of het afstemmen van medicijnen op het DNA van patiënten tot minder bijwerkingen leidt en kosteneffectief is.

Klik hier voor meer informatie en hier voor het persbericht van LUMC.

 

Gepubliceerd op:  31 januari 2018 439 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019490 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017882 x bekeken