Diabetesvereniging: bloedglucosemeters slechts sporadisch gewisseld

Verzoeken van leveranciers of apothekers aan gebruikers van bloedglucosemeters om te wisselen van meter komen slechts sporadisch voor. Dat is een voorzichtige conclusie van het Meldpunt Bloedglucosemeters van Diabetesvereniging Nederland (DVN), dat is bedoeld om ervaringen te delen over gedwongen meterwissels.
Het Zorginstituut Nederland heeft in 2017 bepaald dat de keuze voor een hulpmiddel als een bloedglucosemeter gemaakt moet worden in de spreekkamer door de persoon met diabetes en de behandelaar. DVN zette het Meldpunt Bloedglucosemeters op om te onderzoeken of dit in de praktijk daadwerkelijk zo gaat. Uit de reacties blijkt dat in 2018 het voornamelijk de leverancier van de bloedglucosemeter was die het initiatief nam voor een meterwissel en niet de apotheker.
 
De online Keuzehulp Bloedglucosemeters helpt bij de keuze voor een passende bloedglucosemeter. De keuzehulp is het resultaat van een stakeholdersdialoog van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) met zorgverleners, de patiëntenvereniging, fabrikanten, leveranciers en zorgverzekeraars.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:  29 november 2018 608 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Keuzehulp Bloedglucosemeters staat online

Op 11 juni lanceerde Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins tijdens het congres ’Goed Gebruik Hulpmiddelen’ de Keuzehulp Bloedglucosemeters. De Keuzehulp Bloedglucosemeters is een online tool voor mensen met diabetes en hun zorgverleners om samen de bloedglucosemeter te kiezen die het beste past bij de medische en persoonlijke situatie van de patiënt.

12 juni 2018659 x bekeken

‘Slimme' contactlens voor glucosemeting, maar er zijn ook nadelen

Diabetespatiënten hoeven in de toekomst mogelijk minder vaak bloed te prikken dankzij de ontwikkeling van een zachte contactlens die glucosewaarden meet in traanvocht. Onderzoekers van de technische universiteit van Ulsan in Zuid-Korea zeggen een lens te hebben ontwikkeld die de stroomweerstand in het traanvocht meet. Deze weerstand schommelt met de hoeveelheid glucose.

31 januari 2018739 x bekeken

Glucose zwangere diabetespatiënten continu bewaken

24/7 glucosebewaking van zwangere vrouwen met diabetes mellitus type 1 (DMt1) verbetert neonatale én moederlijke uitkomstmaten. Dat blijkt uit een multicenter, open-label, gerandomiseerde studie die in zeven landen is uitgevoerd. Denice Feig e.a. werkten deze resultaten uit en publiceerden ze in The Lancet.

27 september 2017713 x bekeken