Diagnose hiv vaak over het hoofd gezien

Hoewel er steeds betere medicatie komt – denk aan het preventieve hiv-medicijn PrEP – zou het aantal hiv-infecties in Nederland verder moeten afnemen. Toch is de situatie nog niet ideaal. Huisartsen en apothekers spelen een cruciale rol bij betere preventie en vroegtijdige opsporing.
Dit heeft diverse oorzaken. Hiv en blijken nog steeds stigmatiserend. Ook zorgverleners missen nogal eens de diagnose en vaak vinden ze het moeilijk een eventuele infectie te bespreken.

Uit onderzoek blijkt dat nog veel te winnen valt rond preventie en vroegtijdig opsporen van hiv en andere soa’s. Veertig procent van de mensen met een hiv-infectie wordt te laat gediagnosticeerd, terwijl juist vroeg behandelen erg belangrijk is.

Om huisartsen te stimuleren actiever te testen op hiv en andere soa’s, startte het H-team (Hiv Transmissie Eliminatie Amsterdam) in samenwerking met Elaa (voorheen 1ste Lijn Amsterdam) en Huisartsenkring Amsterdam, drie jaar geleden het ‘Diagnostisch Toets Overleg hiv en soa’ (DTO). Daaraan hebben inmiddels tweehonderd Amsterdamse huisartsen deelgenomen, maar er is geen consistentie in beelid. Zo test de ene huisarts bij een bepaalde casus wel op hiv en de andere niet. De een test alleen op hiv bij patiënten uit risicogroepen en de ander test ook bij indicator-ziekten, zoals recidiverende pneumonie of een herpes zoster.

Voor de preventieve medicatie PrEP is regelmatig testen via de huisarts of GGD in ieder geval altijd een voorwaarde.

Klik hier voor meer informatie.
 
Gepubliceerd op:  20 november 2018 655 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnostiek in het kader van SOA

Vroege opsporing en tijdige behandeling van SOA zoals chlamydia en hiv zijn belangrijk om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. ZonMw ondersteunt onderzoek op dit terrein binnen het project Infectieziektebestrijding.

24 oktober 2019722 x bekeken

Aantal nieuwe hiv-besmettingen gedaald

Zo'n 750 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan het voorgaande jaar, toen er 820 nieuwe hiv-infecties bijkwamen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

29 november 2018666 x bekeken