Diagnose op maat voor persoonsgerichte behandeling kanker

Het laboratorium Tumorgenetica (LTG), een samenwerking tussen de afdelingen Pathologie en Genetica van het UMC St Radboud, heeft de nieuwste techniek geïmplementeerd om de diagnostiek van long- en darmkanker te verbeteren. Met behulp van een zogenaamde ‘Next-Generation Sequencing’ techniek kan gericht worden gescreend op afwijkingen in het genetisch materiaal van de tumorcellen (mutaties). Deze mutaties kunnen de werking van bepaalde medicijnen voor patiënten met long- of darmkanker voorspellen. Het UMC St Radboud is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat deze nieuwe techniek inzet voor deze diagnostiek.
Een voordeel van de techniek is dat in korte tijd, met weinig materiaal, veel genetische afwijkingen tegelijkertijd kunnen worden gescreend.
 
Nu steeds meer mutaties bekend worden die de reactie op gerichte kankermedicijnen kunnen voorspellen, is het heel belangrijk om meer analyses te kunnen uitvoeren op de vaak kleine hoeveelheid beschikbaar tumormateriaal. De techniek maakt het bovendien mogelijk om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, omdat de test makkelijk kan worden uitgebreid met nieuwe mutaties in andere genen.
 
Door de mutaties in het DNA inzichtelijk te maken, kan het LTG de verschillende kankersoorten veel preciezer differentiëren. Dat zorgt ervoor dat medicatie gerichter is toe te dienen. Deze veelbelovende ontwikkeling in de behandeling van kanker wordt ook wel gepersonaliseerde of precisiegeneeskunde genoemd. Op deze manier krijgen patiënten steeds vaker een behandeling op maat. Er zijn steeds meer kankermedicijnen die aangrijpen op ontregelde processen in tumorcellen, die te herkennen zijn aan mutaties in het genetisch materiaal van de tumor. Deze medicijnen leggen de belangrijkste veroorzakers van de groei van kankercellen stil. Door het inzetten van Next-Generation Sequencing technieken in de diagnostiek kan de keuze voor een bepaald kankermedicijn beter worden afgestemd op de genetische eigenschappen van de tumor.
Gepubliceerd op:   6 september 2013 1310 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Stap gezet naar vroegtijdige diagnose voor Parkinson

Neurowetenschapper Nour Majbour heeft laboratoriumtesten ontwikkeld waarmee verbeterde diagnostiek van vroege Parkinson dichterbij komt. Dit is belangrijk omdat de diagnostiek van de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium beperkt is.

13 maart 2019577 x bekeken

Amerikaans netwerk artsen diagnosticeert onbekende ziekten

De patiënten werden geplaagd door mysterieuze aandoeningen, maar artsen kwamen er maar niet achter wat ze mankeerden: nu hebben 132 van hen alsnog een diagnose. Niet door een geniale wonderdokter, maar dankzij de verzamelde expertise van een netwerk van artsen.

1 november 2018463 x bekeken

Traanvocht als diagnosemiddel

Door eiwitten in tranen te meten, kunnen oogartsen gemakkelijker de diagnose droge ogen (Dry Eye Disease) stellen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Peter Raus. Hij werkte een nieuwe methode uit voor eiwitbepaling in traanvocht, die veelbelovend lijkt voor de vroegtijdige diagnose van ziekten zoals diabetes, neurodegeneratieve ziektes en zelfs hartdecompensatie.

5 september 2018337 x bekeken