Diagnostiek belangrijk bij beteugeling kosten geneesmiddelen

De kranten staan vol over de stijgende kosten voor dure behandelingen met geneesmiddelen. De Minister van VWS heeft onlangs in een belangrijke beleidsbrief aangegeven dat er daarom moet worden geïnvesteerd in diagnostiek. Zo kunnen dure geneesmiddelen beter worden ingezet.
De brief die de Minister op 29 januari jl. aan de Tweede Kamer schreef gaat over het geneesmiddelenbeleid. Een van de zaken die zij wil doen om de kosten voor dure geneesmiddelen in de hand te houden is zorgen dat zij effectiever kunnen worden ingezet. Het is in dat verband volgens de Minister cruciaal dat duidelijk is bij wie ze wel werken en bij wie niet. Het kabinet stelt daarom 10 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar methoden waarmee van tevoren kan worden vastgesteld of een medicijn bij een bepaalde patiënt aanslaat.

Minister Schippers heeft het voorbeeld vaneden innovatief en duur middel als Nivolumab, dat maar werkt bij 2 op de 10 mensen met longkanker. Schippers: ‘Als we weten welke 2 mensen dat zijn, kunnen we hen effectiever behandelen. Mensen bij wie het niet werkt, blijft een vervelende behandeling met veel bijwerkingen bespaard. Zo krijgen we betere zorg tegen lagere kosten, en dat is in het belang van ons allemaal.’

Zie met name bladzijde 17 en 18 van de brief.
Gepubliceerd op:  12 februari 2016 851 x bekeken
Gerelateerde artikelen

FiZi: Ziekenhuizen gaan dit jaar omzetplafonds overschrijden

Uit de Financiële Zorgthermometer van FiZi blijkt dat 90 procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Meer dan de helft geeft aan zorg te blijven doorleveren ondanks de mogelijk negatieve financiële impact.

6 november 2019797 x bekeken

KPMG: Ziekenhuizen staan op barsten

Mede door personeelstekorten schrijven ziekenhuizen enkel zwarte cijfers door investeringen af te bouwen. Dat stemt tot zorgen, vindt KPMG, ondat drie of vier ziekenhuizen al jaren in de gevarenzone zitten. Dit komt onder meer omdat de ziekenhuisomzet door stijgende zorgvraag in vier jaar met 3% per jaar zal groeien, maar volgens de Hoofdlijnakkoorden met overheid en zorgverzekeraars moet de groei beperkt blijven en zelfs terug naar 0%.

6 november 2019849 x bekeken

BDO Benchmark ziekenhuizen 2019

BDO voert jaarlijks een Financiële Stresstest Ziekenhuizen uit, die zichtbaar moet maken of de instelling externe ontwikkelingen en interne aangelegenheden goed kunnen managen. Hoofdlijnen uit de Benchmark 2019 zijn dat overall het rendement toeneemt, maar kleinere ziekenhuizen achter blijven.

6 november 2019854 x bekeken