DNA aflezen met behulp van een usb-stick voor nog geen 1.000 euro

Britse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd het volledige DNA van een mens uit te lezen door wat vloeistof in een soort usb-stick te druppelen. De techniek kost per experiment nog geen duizend euro en brengt het snel en goedkoop aflezen van iemands genetische profiel dichterbij dan ooit.
Het gaat om een Britse onderzoekersgroep, die verwacht dat het in de toekomst mogelijk is om dna-uitleesapparatuur op zakformaat bestaat bij de huisarts en zelfs bij mensen thuis. De usb-stick maakt het ook mogelijk om ziektekiemen zoals virussen, parasieten en bacteriƫn aan hun dna te herkennen, of misschien ooit zelfs kanker op te sporen aan de hand van dna-sporen in het bloed. Het is volgens de onderzoekers denkbaar dat veel diagnostische tests op een dag hierdoor worden vervangen.

Men maakt gebruik van een zogeheten MinION, een apparaatje dat dna-slierten analyseert door ze door een minuscuul poortje te halen. Een sensor meet dan minuscule veranderingen in een elektrisch veld dat in het poortje heerst. De computer kan daaruit dan weer de afzonderlijke dna-'letters' aflezen.

Lees hier meer.
Gepubliceerd op:   9 februari 2018 473 x bekeken