DNA van hogeropgeleiden toont andere methylatiepatronen dan van lageropgeleiden

Laagopgeleide Nederlanders hebben een lagere levensverwachting dan hoogopgeleide personen. Onderzoekers hebben ontdekt dat dit mogelijk ook af te lezen is rondom het DNA.
In een onderzoek door het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit in Amsterdam, in samenwerking met onderzoekers van het BBRMI-NL BIOS consortium, werd de DNA-methylatie bekeken van 4.000 Nederlanders. DNA-methylatie regelt welke genen "aan" staan en welke genen "uit", wat gevolgen heeft voor de gezondheid. Het niveau van methylatie werd bij de onderzoeksgroep op zo'n 400.000 plekken gemeten. Hier vonden de onderzoekers 58 locaties in het DNA waar het methylatieniveau in bloedcellen verschilde tussen hoger- en lager opgeleide Nederlanders.

Uit eerder onderzoek bleek dat blootstelling aan onder meer sigarettenrook en milieuvervuiling effect heeft op de methylatie van bepaalde genen, waardoor die genen actiever worden of juist niet. Uit het huidig onderzoek komt naar voren dat het epigenoom, schakelaars die bepalen hoe genen staan afgesteld, bij lager opgeleide Nederlanders meer sporen bevat van sigarettenrook of andere vervuilende stoffen.
Gepubliceerd op:  20 april 2018 752 x bekeken