DVN reageert op inkoop bloedglucosemeters door zorgverzekeraars

Onder de kop “Beperken keuzevrijheid is kortzichtige oplossing” heeft Margreeth Smilde, voorzitter van de Diabetes Vereniging Nederland een ingezonden artikel geplaatst op de website van Skipr. De DVN neemt hierbij openlijk stelling in ten aanzien van het contracteerbeleid van de zorgverzekeraars VGZ en CZ met betrekking tot bloedglucosemeters.
Voor de integrale tekst van het ingezonden bericht klik hier.
 
Ze wijst erop dat juist in de zorg het belangrijk is dat een patiënt een goede keuze kan maken en dus ook keuzes heeft. Dat ligt bij bijv. koffiezetapparaten fundamenteel anders dan bij bloedglucosemeters. Een diabetes-patiënt heeft een  bloedglucosemeter nodig om normaal te kunnen leven. Wanneer de keuze voor een bloedglucosemeter drastisch beperkt wordt, met als gevolg dat iemands vertrouwde meter niet meer vergoed wordt, zijn de gevolgen veel ingrijpender dan bij een koffiezetapparaat.
 
Smilde is kritisch over het beleid dat zorgverzekeraars VGZ en CZ hebben willen doorvoeren door, zonder enige vorm van overleg met patiënten(verenigingen) het aantal typen vergoede bloedglucosemeters flink te beperken. Door bezwaren uit het veld heeft VGZ dit besluit gelukkig opgeschort en komen er gesprekken tussen de zorgverzekeraar en DVN. Met CZ lopen de discussies nog.
 
De DVN is van mening dat het kortzichtig is om te denken dat de beperktere keuze in bloedglucosemeters noodzakelijk is om de zorg betaalbaar te houden. Goede zorg betaalbaar houden kan alleen maar als de patiënt er voluit bij betrokken wordt. Dit geldt des te meer als het gaat om mensen met chronische aandoeningen, zoals diabetes. Juist zij zijn ervaringsdeskundigen, die weten hoe ze zinnig en zuinig met hun zorgvraag om moeten gaan en op een goede en verantwoorde manier zelfmanagement kunnen organiseren. Daarbij horen ook goede en passende hulpmiddelen, zoals een glucosemeter, omdat bij diabetes altijd sprake is van een delicaat evenwicht om 24 uur per dag de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Een plotselinge verandering van hulpmiddelen kan deze balans verstoren.
 
Het simpelweg overstappen naar een andere verzekeraar is niet altijd een reële optie, bijv. als er ook een aanvullende verzekering in beeld is waarvoor een acceptatieplicht geldt. Bovendien is het niet uitgesloten dat andere verzekeraars het voorbeeld van CZ gaan volgen.
Gepubliceerd op:  10 januari 2014 1173 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars geven vernieuwing van ziekenhuiszorg extra impuls

Om een extra impuls te geven aan de noodzakelijke vernieuwing van de zorg hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een pakket van maatregelen afgesproken. Naast een financiële injectie om nieuwe initiatieven versneld van de grond te krijgen, bundelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars hun krachten om de stijgende kosten van dure geneesmiddelen te beteugelen, gepast gebruik verder te bevorderen en om knelpunten op IT-gebied aan te pakken.

19 februari 20201551 x bekeken

1,1 miljoen verzekerden overgestapt naar andere zorgverzekeraar

De jaarlijkse mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen ligt weer achter ons. Uit een analyse van Vektis van de voorlopige cijfers van zorgverzekeraars blijkt dat 6,2% van de verzekerden (1,1 miljoen personen) per januari 2020 is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar.

21 januari 2020745 x bekeken

NZa waarschuwt zorgverzekeraars wegens intransparant inkopen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt zorgverzekeraars VGZ, CZ en DSW een waarschuwing op. De zorgverzekeraars krijgen deze waarschuwing omdat zij onvoldoende transparant zijn geweest naar zorgaanbieders tijdens het zorginkoopproces.

2 september 20191478 x bekeken