Eenvoudige bloedtest in de maak voor dikkedarmkanker

Een nieuwe diagnostische kit moet het in de toekomst mogelijk maken om dikkedarmkanker in een vroeg stadium te ontdekken aan de hand van een eenvoudige bloedtest. Die is gebaseerd op het werk van onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven, die biomerkers in het bloed wisten te identificeren.
In België worden mensen tussen 50 en 74 jaar uitgenodigd om een zelftest te doen die bloed in de stoelgang opspoort. Maar die test spoort slechts ongeveer twee derde van alle darmkankers op en bovendien is zo’n 90% van de resultaten vals positief, waardoor veel mensen zich onterecht zorgen maken.

Onderzoek van Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven) en Hans Prenen (UZ Leuven) wierp nieuw licht op de werking van het immuunsysteem bij kanker. Als zich in ons lichaam een kanker ontwikkelt, reageert het immuunsysteem daarop en probeert het de kankercellen uit ons lichaam te krijgen. In dat proces is er een specifieke rol weggelegd voor een bepaald type witte bloedcellen: de perifere bloedmonocyten. Vanaf het moment dat dikkedarmkankercellen zich in het lichaam bevinden, reageren die monocyten op de stoffen die de kankercellen uitscheiden. De onderzoekers identificeerden 23 genen met een specifieke functie in dit proces die als een set biomarkers gebruikt kunnen worden. En die biomarkers zitten in de nieuwe test vervat.

Lees hier verder.
Gepubliceerd op:  29 maart 2017 882 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Biomarker hartinfarct voor het eerst ontrafeld

De ziekenhuistest die vaststelt of iemand een hartinfarct heeft gehad kan verbeterd worden, dankzij onderzoek van Sander Streng aan de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+. Het gaat om het eiwit troponine T, waarvan de concentratie in het bloed wordt gemeten met zo'n test. De vals positieve uitslagen zouden kunnen worden verminderd.

31 mei 2017908 x bekeken

KWF steunt 52 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten, aandacht voor TOM

KWF Kankerbestrijding kent 26,2 miljoen euro toe aan 52 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten, uit te voeren door 13 verschillende onderzoeksinstituten in Nederland. Een aantal projecten betreffen verbetering van laboratoriumdiagnostiek. In veel projecten staat de vraag centraal of het mogelijk is om vooraf te voorspellen of de patiënt baat zal hebben bij een bepaalde behandeling. Dit is belangrijk om de patiënt een behandeling op maat te kunnen bieden en om overbehandeling te voorkomen.

16 mei 2017744 x bekeken