Eiwit ontdekt dat agressieve kinderkanker kan voorspellen

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een eiwit ontdekt dat het verloop van de agressieve kinderkanker neuroblastoom kan voorspellen.
Volgens het ziekenhuis gaat het om een belangrijke ontdekking, omdat er nog maar weinig bekend is over deze vorm van kanker. Neuroblastoom is één van de meest voorkomende vormen van kanker bij zeer jonge kinderen. Toch is de ziekte relatief zeldzaam.

In de hoop op nieuwe behandelingen wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar het ontstaan van deze tumoren. De onderzoeksgroep van het Antoni van Leeuwenhoek ontdekte dat een bepaald eiwit 'GDE2' een belangrijke rol speelt in deze biologische puzzel.
 
Patiëntjes met veel van deze eiwitten in hun tumor blijken veel gunstiger vooruitzichten te hebben dan kinderen met weinig van deze stoffen. De betreffende eiwitten zorgen er onder meer voor dat de kankercellen zich minder gemakkelijk door het lichaam kunnen verspreiden.
 
Volgens het Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekking een belangrijke stap in de toekomstige ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het AMC. De uitkomsten werden donderdag gepubliceerd in het vakblad Cancer Cell.

 

Gepubliceerd op:  27 oktober 2016 395 x bekeken