Elektronische neus speurt kanker op in ontlasting

Een elektronische neus moet aan de geur van de ontlasting kunnen ruiken of iemand darmkanker heeft of een voorstadium daarvan. Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam verwachten dat dit de komende jaren mogelijk wordt.
"De eerste veelbelovende stappen zijn gezet'', zegt Tim de Meij, arts van de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Het onderzoek van hem en collega-arts Nanne de Boer is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Cancer. Voor het onderzoek moest de neus, eNose genoemd, aan 157 verschillende monsters met ontlasting ruiken. Op basis daarvan werden verschillen waargenomen tussen poepmonsters van gezonde mensen en patiënten met dikkedarmkanker en dikkedarmpoliepen. “Er is nog veel meer onderzoek nodig en het zal nog vele jaren duren voordat we deze techniek kunnen gebruiken'', benadrukt De Meij. “Maar als het gaat zoals wij hopen, kan darmkanker in een vroeg stadium gedetecteerd worden.'' Ook inwendige onderzoeken, die vaak heel belastend en onplezierig zijn, zullen dan hopelijk minder vaak worden ingezet. De onderzoekers bekijken ook of de neus andere darmaandoeningen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, in een vroeg stadium kan opsporen.
Gepubliceerd op:   6 september 2013 927 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Bevolkingsonderzoek darmkanker voorlopig niet aanpassen

De afkapwaarde die in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker bepaalt bij hoeveel bloed in de ontlasting iemand wordt doorverwezen voor vervolgonderzoek, hoeft voorlopig niet aangepast te worden. Dit adviseert de Gezondheidsraad op basis van de resultaten uit het bevolkingsonderzoek tot nu toe.

2 september 20191452 x bekeken

Evaluatierapport: ‘Bevolkingsonderzoek darmkanker is succes’

Het aantal mensen dat van 2014 – 2017 heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is hoger dan verwacht: 3,85 miljoen. Er zijn boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord: per 1.000 deelnemers zijn bij bijna 4 mensen darmkanker en bij bijna 20 mensen grote poliepen gevonden. Ook is het bevolkingsonderzoek zeer kosteneffectief. Dit blijkt uit het evaluatierapport dat is opgesteld door Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het NKI Nederlands Kanker Instituut /Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

9 april 2019548 x bekeken