Elektronische neus speurt kanker op in ontlasting

Een elektronische neus moet aan de geur van de ontlasting kunnen ruiken of iemand darmkanker heeft of een voorstadium daarvan. Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam verwachten dat dit de komende jaren mogelijk wordt.
"De eerste veelbelovende stappen zijn gezet'', zegt Tim de Meij, arts van de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Het onderzoek van hem en collega-arts Nanne de Boer is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Cancer. Voor het onderzoek moest de neus, eNose genoemd, aan 157 verschillende monsters met ontlasting ruiken. Op basis daarvan werden verschillen waargenomen tussen poepmonsters van gezonde mensen en patiënten met dikkedarmkanker en dikkedarmpoliepen. “Er is nog veel meer onderzoek nodig en het zal nog vele jaren duren voordat we deze techniek kunnen gebruiken'', benadrukt De Meij. “Maar als het gaat zoals wij hopen, kan darmkanker in een vroeg stadium gedetecteerd worden.'' Ook inwendige onderzoeken, die vaak heel belastend en onplezierig zijn, zullen dan hopelijk minder vaak worden ingezet. De onderzoekers bekijken ook of de neus andere darmaandoeningen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, in een vroeg stadium kan opsporen.
Gepubliceerd op:   6 september 2013 959 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Oproep aan Minister Bruins om bevolkingsonderzoek darmkanker uit te breiden

Minister Bruins moet het bevolkingsonderzoek naar darmkanker uitbreiden tot mensen vanaf 50 jaar. Daartoe roepen de Stichting Stop Darmkanker Nederland, DC Klinieken en twee darmartsen de minister van Medische Zorg en Sport op in een open brief in De Telegraaf. Nu worden mensen van 55 tot 75 jaar uitgenodigd voor de darmkankerscreening.

19 februari 202043 x bekeken

Urinetest voor aantonen uitzaaiing van darmkanker in de lever

Met een eenvoudige urinetest zijn in de nabije toekomst mogelijk uitzaaiingen in de lever op te sporen. Dat komt omdat uitzaaiingen in de lever specifieke eiwitten uitscheiden. De aanwezigheid van die eiwitten kan blijken uit een test.

21 januari 2020631 x bekeken