Elkerliek stoot afdeling pathologie af

De afdeling pathologie van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond wordt overgenomen door het regionale centrum voor medische microbiologie en pathologie PAMM. De twintig werknemers van de afdeling gaan in het najaar in Eindhoven aan de slag.
Patiënten en zorgverleners zullen weinig van de overname merken. Een voorbeeld van een kleine verandering voor zorgverleners is dat zij ander afnamemateriaal krijgen dat beter aansluit bij de apparatuur en werkwijze van PAMM. “En de kwaliteit blijft minimaal gelijk of neemt zelfs toe”, verzekert PAMM-directeur Wim Bruinenberg.
 
Het Elkerliek was het laatste ziekenhuis in de regio dat nog een eigen afdeling pathologie had. “De ontwikkelingen in dit vakgebied gaan zo snel, dat het voor een kleine afdeling steeds moeilijker is om die bij te houden”, zegt Bruinenberg. “Specialismen en subspecialismen worden steeds belangrijker, en om je te kunnen specialiseren heb je nu eenmaal een groot aanbod aan onderzoeken nodig.” Stichting PAMM denkt door de overname te kunnen investeren in nog beter pathologisch onderzoek -met name onderzoek naar kankercellen in weefsel- voor patiënten in Zuidoost-Brabant.
 
PAMM is in de regio Helmond geen onbekende partij. Het lab werkt al jaren samen met het Elkerliek en huisartsen in de regio op het gebied van medische microbiologie. De gesprekken over overname van de afdeling pathologie zijn enkele jaren geleden begonnen.
Gepubliceerd op:  22 september 2016 633 x bekeken