Esther de Rooij nieuwe voorzitter Diagned

Esther de Rooij is benoemd tot voorzitter van Diagned. Zij gaat zich de komende periode met name hard maken voor positie laboratoriumdiagnostiek in de zorg. Diagnostiek is het fundament voor beslissingen in de zorg, en draagt bij aan gezondheidswinst, efficiëntie en kostenbesparing in het zorgproces. Dat mag best meer aandacht en waardering krijgen.

Het  maken van de juiste keuzes aan het begin van het zorgproces leidt tot het gerichter, eerder en dus beter helpen van de patiënt. Uit onderzoek blijkt dat laboratoriumdiagnostiek zelfs bijdraagt aan 65% van alle medische beslissingen.  Die waarde is onvoldoende zichtbaar. Tegelijkertijd wordt laboratoriumdiagnostiek wel als kostenpost gezien, terwijl de kosten voor laboratoriumdiagnostiek als onderdeel van de totale zorgkosten slechts marginaal zijn en in Nederland vergeleken met andere  Europese landen relatief weinig aan diagnostiek wordt uitgegeven. 

De nieuwe voorzitter: “De voorbeelden en cijfers liggen er. Het is nu zaak om deze onder de aandacht te brengen, met een duidelijke boodschap richting beslissers in de zorg. Want de zorg kan beter en efficiënter, en goed testen kan daarbij een belangrijke rol vervullen.  Innovatie in diagnostiek, bijvoorbeeld patiënten zelf te laten meten, is van groot belang om de zorg betaalbaar te houden.”  Diagned wil daarin samen met andere partijen optrekken: “Het onderwerp raakt ook de laboratoria, de professionals die daar werken, de artsen die de testen nodig hebben én de patiënten.  De uiteindelijke boodschap van al deze partijen is: geef laboratoriumdiagnostiek de waardering én de financiële ruimte om haar bijdrage verder te kunnen vergroten.”

Esther de Rooij is Director Business Development bij Roche Diagnostics en heeft een brede ervaring in diverse functies Roche. Zij volgt Maurice Verdaasdonk op, die bijna vier jaar voorzitter is geweest van Diagned.

Gepubliceerd op:  21 april 2015 2981 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Afscheid Esther de Rooij

Esther de Rooij, momenteel voorzitter van Diagned, gaat Nederland en dus ook Diagned verlaten. Zij is per 1 maart 2016 benoemd tot General Manager Roche Diagnostics Denemarken. Esther was de laatste jaren werkzaam als Head of Business Development bij Roche Diagnostics in Nederland.

12 februari 20161473 x bekeken

Diagned wenst u een goed 2014!

Het bestuur en het secretariaat van Diagned wensen alle leden een gezond, gelukkig en succesvol 2014 toe. We staan weer in de startblokken om, met en voor de leden, de kansen en uitdagingen die 2014 ongetwijfeld zal bieden, op te pakken.

10 januari 2014971 x bekeken