Eveline Bleiker benoemd tot hoogleraar Psychologie van de klinische genetica

Eveline Bleiker is per 1 juli 2018 benoemd tot hoogleraar Psychologie van de klinische genetica, in het bijzonder de oncogenetica. Deze leerstoel is gevestigd bij de afdeling Klinische Genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Met haar benoeming kan zij interventies ontwikkelen die gericht zijn op de verbetering van de diagnostiek, behandelingen en preventie van psychosociale problemen bij mensen met een verhoogd risico op kanker.
De onderzoeksgroep van Eveline Bleiker richt zich op het onderzoeken en verbeteren van de kwaliteit van leven en de kwaliteit van zorg voor mensen met (een verhoogde kans op) kanker.

Erfelijkheidsonderzoek heeft de laatste jaren steeds meer terrein gewonnen in de diagnostiek, behandeling en preventie van kanker. Ook wordt het belang van heldere risicocommunicatie, het 'samen beslissen', het gebruik van keuzehulpen, en de tijdige herkenning van psychosociale problemen bij mensen met (een hoog risico op) kanker steeds duidelijker. Door onder meer de toegenomen mogelijkheden van het breed inzetten van next generation sequencing en hierop gebaseerde Panel testen is het counselen voor zowel de professional als de patiënt ingewikkelder geworden.

Klik hier voor meer informatie. 
Gepubliceerd op:  16 juli 2018 869 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019313 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017707 x bekeken