Fabrikant sluit deal voor echoapparaten bij huisarts

Philips gaat echoapparaten leveren aan huisartsen. Huisartsen zullen de echografie vooral inzetten bij patiëntenonderzoek in de buikstreek, zoals maag, lever en darmen. Door deze diagnostiek in de eerste lijn kan de huisarts de patiënt ‘gericht verwijzen naar de specialist’, lees: verwijzingen naar de tweede lijn voorkomen.

In 2010 berekenden huisartsen Jos van Bemmel en Koen Vrijmoet nog dat echo-onderzoek in de huisartsenpraktijk veel verwijzingen kan voorkomen. Zij rekenden voor dat het maken van vijf echo’s één verwijzing naar de specialist bespaart. Toch werd de huisartsecho maar mondjesmaat vergoed door zorgverzekeraars.

Inmiddels is er wel een aparte vergoeding voor de huisartsenecho. De NZa meldt dat het om een vrij onderhandelbaar tarief gaat, maar zorgverzekeraar Achmea noemt een bedrag van 71,40 euro in ‘Verrichtingen en verbruiksmaterialen 2015’, en stelt onder meer als voorwaarde dat de huisarts is geregistreerd in het VEGE- en/of CHBB-register als huisarts-echografist. Hierbij staat ook dat de module abdominale echografie er is ‘ter voorkoming van onnodige verwijzing naar de tweede lijn’. Op het artikel van de huisartsen kwamen overigens veel kritische reacties. Medisch specialisten bepleitten dat de huisarts te weinig echo’s ziet om goed te kunnen diagnosticeren.

Gepubliceerd op:   2 december 2014 816 x bekeken