Farmacogenetische test in apotheken

Alphega en Boots zijn in oktober 2019 in vijftien apotheken gestart met het aanbieden van een farmacogenetische test. Vooralsnog is het aanbieden van deze test een pilot, maar de apotheken hebben de intentie de test ook snel te gaan aanbieden in alle Boots- en Alphega-apotheken. Men verwacht ook interesse van zorgverzekeraars.
In de apotheek wordt wangslijm afgenomen met een wattenstaafje, en dat wordt opgestuurd naar een laboratorium van het Amerikaanse bedrijf OneOme. Als de resultaten na ongeveer een week binnen zijn neemt de apotheker contact op met de patiënt om de resultaten en eventuele wijzigingen in de medicatie te bespreken. Deze wijzingen worden ook afgestemd met de huisarts.
 
De kosten voor een genotypering bedragen € 285 (inclusief btw), die patiënten nu nog zelf moeten betalen. Een test bevat in totaal 27 genvarianten en 300 geneesmiddelen, ook worden alle nieuwe geneesmiddelen automatisch toegevoegd aan het genetisch profiel. Alphega en Boots verwachten dat ook zorgverzekeraars de voordelen gaan zien van een farmacogenetische test in de apotheek, en dat de test ook zal worden vergoed.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   6 november 2019 277 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Nierschade tijdig opsporen met test

Nierschade komt zeer vaak voor: bij 1 op de 10 Nederlanders. Nierschade leidt tot verminderde werking van bepaalde organen. Het lastige is dat het vaak te laat wordt opgemerkt en de schade al is ontstaan. Artsen en patiëntenorganisaties pleiten voor een landelijke aanpak om nierschade op te sporen. Dat kan eenvoudig zonder hoge kosten, onder meer door een urinetest die de eiwitten in de urine meet.

4 mei 202131 x bekeken