Fibronectinetest bij dreigende vroeggeboorte

De fibronectinetest kan overbehandeling en onnodige overplaatsing bij dreigende vroeggeboorte fors reduceren, maar de implementatie van de fibronectinetest blijft beperkt. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde analyse van de landelijke implementatie van de fibronectinetest in de diagnostiek bij dreigende vroeggeboorte en naar mogelijke knelpunten en consequenties van het al dan niet implementeren.
De fibronectinetest werd in 34% van de ziekenhuizen gebruikt en 17% was bezig met implementatie. De belangrijkste reden om de fibronectinetest niet te gebruiken was financieel van aard (50%). De cohortstudie omvatte 96 vrouwen die vanuit de tweede lijn verwezen waren. In het  cohort had 36% van de overplaatsingen voorkomen kunnen worden door implementatie van de fibronectinetest in de tweede lijn.  

De fibronectinetest kan overbehandeling en onnodige overplaatsing bij dreigende vroeggeboorte fors reduceren, maar de implementatie van de fibronectinetest blijft beperkt. Voor verwijzende ziekenhuizen zijn de kosten van de test een obstakel, terwijl met implementatie onnodig transport, opname en behandeling van zwangere vrouwen wordt voorkómen. Dat geeft een potentiële kostenbesparing van minimaal 1.027.930 euro per jaar. Opname in de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie zou een eerste stap naar brede invoering zijn. De trage implementatie is exemplarisch voor een groter probleem: het huidige vergoedingssysteem stimuleert een dergelijke kostenbesparende innovatie niet.

 

Gepubliceerd op:  20 april 2018 1013 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Ondertussen verwachten ziekenhuizen een stormloop

De ziekenhuizen die vanaf 1 april een NIP-test mogen aanbieden aan álle zwangeren, maken zich op voor een stormloop. Ze verwachten dat de helft van de vrouwen zich zal laten screenen op ernstige afwijkingen als Down. Dit kopte het AD 31 maart.

20 april 2017732 x bekeken

Groen licht voor bloedtest zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het syndroom van Down kunnen binnenkort een DNA-bloedtest laten doen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft toestemming gegeven voor een proef bij acht universitaire ziekenhuizen.

10 januari 20141285 x bekeken