Gen gevonden om verhoogde slijmproductie bij COPD-patiënten te verminderen

Door het gen SPDEF met medicijnen ‘uit’ te zetten, kan overmatige slijmproductie (een kenmerk van de ongeneeslijke en progressieve longziekte COPD) in longcellen geremd worden. Dat stelden Juan Song en haar collega’s van het UMCG vast naar aanleiding van proefdieronderzoek naar de schadelijke gevolgen van roken tijdens de zwangerschap.

De conclusies in een notendop: nakomelingen van moeders die aan rook waren blootgesteld tijdens de zwangerschap blijken een verstoorde longontwikkeling te hebben en een verhoogde expressie van het SPDEF-gen, een gen dat belangrijk is voor slijmcelontwikkeling en slijmproductie in de long. In het laboratorium wist het onderzoeksteam het SPDEF-gen in longcellen met zogenoemde ‘epigenetische editing’ succesvol uit te schakelen. Dat is een veelbelovend resultaat dat mogelijk deuren opent voor het moduleren van ieder gewenst gen.

Song concludeert dat vroege blootstelling aan sigarettenrook tijdens de zwangerschap trilhaarcelontwikkeling remt en expressie van het SPDEF-gen verhoogt. In volwassen muizen bleken genen met een andere functie aangedaan, zoals veroudering en longweefselherstel.

Klik hier  voor meer informatie. 

 

Gepubliceerd op:  22 juni 2016 1187 x bekeken
Gerelateerde artikelen

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 201913 x bekeken

Preventief genotyperen voordeel bij antipsychotica

Het CYP2D6-genotype heeft een significant effect op het metabolisme van en de blootstelling aan bepaalde antipsychotica zoals risperidon en aripiprazol. Voor optimalisatie van de behandeling is daarom belangrijk om preventief te genotyperen.

10 juli 201945 x bekeken

Promotie: Nieuwe genetische oorzaak voor wittestofziekten ontdekt

De leeftijd waarop de wittestofziekte Vanishing White Matter (VWM) ontstaat is voorspellend voor het beloop van de ziekte. Door geavanceerde genetische onderzoeken is een nieuwe erfelijke oorzaak gevonden voor een patiëntengroep bij wie eerder geen diagnose gesteld kon worden. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Eline Hamilton.

8 mei 2019501 x bekeken