Gen gevonden om verhoogde slijmproductie bij COPD-patiënten te verminderen

Door het gen SPDEF met medicijnen ‘uit’ te zetten, kan overmatige slijmproductie (een kenmerk van de ongeneeslijke en progressieve longziekte COPD) in longcellen geremd worden. Dat stelden Juan Song en haar collega’s van het UMCG vast naar aanleiding van proefdieronderzoek naar de schadelijke gevolgen van roken tijdens de zwangerschap.

De conclusies in een notendop: nakomelingen van moeders die aan rook waren blootgesteld tijdens de zwangerschap blijken een verstoorde longontwikkeling te hebben en een verhoogde expressie van het SPDEF-gen, een gen dat belangrijk is voor slijmcelontwikkeling en slijmproductie in de long. In het laboratorium wist het onderzoeksteam het SPDEF-gen in longcellen met zogenoemde ‘epigenetische editing’ succesvol uit te schakelen. Dat is een veelbelovend resultaat dat mogelijk deuren opent voor het moduleren van ieder gewenst gen.

Song concludeert dat vroege blootstelling aan sigarettenrook tijdens de zwangerschap trilhaarcelontwikkeling remt en expressie van het SPDEF-gen verhoogt. In volwassen muizen bleken genen met een andere functie aangedaan, zoals veroudering en longweefselherstel.

Klik hier  voor meer informatie. 

 

Gepubliceerd op:  22 juni 2016 1560 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Gen ontdekt als oorzaak ontwikkelingsachterstand bij kinderen

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben het gen ontdekt dat betrokken is bij een progressieve hersenziekte die leidt tot ernstige ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Deze achterstand kan nu sneller aan de hand van de vetsamenstelling van het bloed worden vastgesteld.

6 november 2019201 x bekeken

Farmacogenetica van belang bij plaatjesremmers

Genetische screening van patiënten die een coronaire stent krijgen voor een acuut hartinfarct, zorgt ervoor dat minder mensen duurdere middelen met meer bijwerkingen nodig hebben. Nederlandse cardiologen hebben het bewijs geleverd dat deze strategie veilig is.

6 november 2019199 x bekeken

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 2019221 x bekeken