Genen bepalen afweer van mensen

Een genetische test die kan aangeven hoe groot het risico is op een bepaalde infectie. Dat is volgens onderzoekers van het UMCG, Radboud UMC en het Amerikaanse Harvard in de toekomst wellicht mogelijk. Zij ontdekten dat de afweer van mensen tegen bacteriën en schimmels sterk kan verschillen en ze vonden enkele genen die daarbij een rol spelen.
De onderzoekers gingen aan de slag met de vraag: Hoe kan het dat sommige mensen vrolijk rondlopen, terwijl half Nederland snottert of ziek in bed ligt? Van tweehonderd gezonde vrijwilligers is onder meer het bloed onderzocht. De witte bloedcellen zijn blootgesteld aan verschillende bacteriën en schimmels. De onderzoekers hebben gekeken hoe de cellen hier op reageerden.

Bij een deel van de vrijwilligers is ook een genetische analyse gedaan. Dit leverde volgens het UMCG een handvol varianten op die een verband lieten zien met een sterke of juist minder sterke reactie op een bepaalde ziekteverwekker.

De onderzoekers van het UMCG hopen nu te achterhalen hoe de koppeling tussen genetische varianten en verhoogde kans op infectie werkt. Als dat lukt, kunnen in de toekomst wellicht medicijnen ontwikkeld worden die de afweer sterker maken.’

 

Gepubliceerd op:  19 juli 2016 882 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Gen ontdekt als oorzaak ontwikkelingsachterstand bij kinderen

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben het gen ontdekt dat betrokken is bij een progressieve hersenziekte die leidt tot ernstige ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Deze achterstand kan nu sneller aan de hand van de vetsamenstelling van het bloed worden vastgesteld.

6 november 2019204 x bekeken

Farmacogenetica van belang bij plaatjesremmers

Genetische screening van patiënten die een coronaire stent krijgen voor een acuut hartinfarct, zorgt ervoor dat minder mensen duurdere middelen met meer bijwerkingen nodig hebben. Nederlandse cardiologen hebben het bewijs geleverd dat deze strategie veilig is.

6 november 2019201 x bekeken

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 2019226 x bekeken