Genen voorspellen wie chemotherapie zal overleven

De kans op overleving na chemotherapie is af te lezen in je genen. Dat beweren wetenschappers uit Japan. Zij identificeerden acht genen die kunnen voorspellen hoelang je na de behandeling kan overleven zonder terugval.

Het onderzoeksteam identificeerde eerst enkele genen die betrokken zijn in de cellulaire invasie, een eigenschap die veel kankercellen hebben. Door het vergelijken van de activiteit in deze genen in verschillende celculturen met hoe deze celculturen reageerden op 99 verschillende antikankermedicijnen, konden ze vervolgens de lijst van invloed hebbende genen verkleinen.

De onderzoekers stelden vast dat er acht genen betrokken zijn bij de cellulaire invasie en dat de relatieve activatie van deze genen overeenkwam met het resultaat van de chemotherapie. Wanneer ze naar het gedrag keken van deze acht genen, konden ze vaststellen dat er duidelijk een verschil is tussen cellen die reageren op chemotherapie en die dat niet doen. Uit klinische studies, waarbij patiënten met long- en borstkanker werden bestudeerd, bleek daarna dat de patiënten met deze genen een lager risico hadden. Dat wil zeggen dat ze langer konden overleven zonder een terugval dan de groep met het hoge risico. 
Volgens de onderzoekers blijft de ontdekking van signalen die wijzen op een betere prognose voor kankerpatiënten cruciaal om de efficiëntie van kankerbehandelingen te verbeteren, maar deze acht genen kunnen bijdragen tot de keuze voor een bepaalde behandeling als onderdeel van een individuele kankertherapie.

Gepubliceerd op:  26 april 2013 889 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Genetische oorzaken bij ziekte van Stargardt gevonden

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. De volledige oorzaak van deze erfelijke oogziekte, nl. mutaties in beide kopieën van het betrokken gen, kon vaak niet worden gevonden. Onderzoekers van het Radboudumc en hun collega’s is dat nu wel gelukt.

25 februari 2019220 x bekeken

Nieuwe genen gevonden voor depressie door grote erfelijke studies te combineren

In een internationaal onderzoek geleid door wetenschappers van de het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn nieuwe genen gevonden die samenhangen met depressie. Dit onderzoek past in een recente serie van internationale studies die laten zien dat het mogelijk is om de genetische achtergrond van psychiatrische ziekten en problemen te achterhalen.

8 februari 2019247 x bekeken