Genetische patronen in de complexiteit van eierstokkanker

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben in samenwerking met collega's van de Universiteit van Cambridge en Imperial College London verschillende patronen van genetische afwijkingen gevonden in eierstokkanker die verband houden met het ziektebeloop. Deze specifieke patronen bieden meer inzicht in de ontwikkeling van deze ziekte en kunnen worden gebruikt om de behandeling in de toekomst af te stemmen op de individuele patiënt. De studie is deze week gepubliceerd in Nature Genetics.
Epitheliale eierstokkanker (hooggradige serieuze eierstokkanker) is het meest voorkomende type eierstokkanker en wordt de 'stille moordenaar' genoemd omdat vroege symptomen moeilijk op te pikken zijn. Tegen de tijd dat de kanker wordt gediagnosticeerd, is deze vaak in een vergevorderd stadium en zijn de overlevingspercentages de afgelopen 20 jaar niet veel veranderd.

Naast de late diagnose is een ander probleem dat de genetica van eierstoktumoren bijzonder chaotisch is: het genetisch materiaal - de chromosomen - blijken een gecodeerde puinhoop van genetische code die dan wel is opgedeeld, omgedraaid, incorrect of vele malen gekopieerd of zelfs verdwenen is. Daardoor is het bijzonder moeilijk om te begrijpen wat heeft geleid tot de ontwikkeling van de eierstok kanker en hoe de patiënt op behandeling zal reageren.

Het onderzoeksteam maakte gebruik van “big data” processing-technieken om te zoeken naar brede patronen in de genetische-code van eierstokkankercellen.

Klik hier voor meer informatie en hier voor het artikel.
Gepubliceerd op:   5 september 2018 506 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019220 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017642 x bekeken