Genetische testen maken de weg vrij voor persoonlijke astma medicatie

Routinematig en goedkope genetische testen kunnen ervoor zorgen dat een grote groep kinderen geholpen zouden zijn doordat ze geen medicatie meer gegeven wordt die hun astma niet verbeterd of zelfs verslechterd.
Het is geaccepteerd dat specifieke medicatie voor sommige patiënten beter voldoet dan bij anderen. Farmaceuten onderzoeken de mogelijkheden voor op maat gemaakte medicatie, medicijnen die optimaal zijn voor individuele genetische opbouw en die daardoor veel effectiever zullen zijn.
Maar het tegenover gestelde is ook waar: er zullen een aantal medicijnen zijn die waarschijnlijk geen effect en mogelijk meer bijwerkingen hebben bij sommige patiënten dan bij andere.
 
Een onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers in Brighton en Dundee, onder een groep kinderen waarbij de astma slecht onder controle is, suggereert dat de medicatie in sommige gevallen het probleem is. Het medicijn Salmeterol(Seretide/Serevent) over het algemeen gegeven voor lange termijn behandeling van astma, werkt matig bij kinderen met een bijzondere gentische variant, welke deze groep onderzoekers ontdekte. In het Verenigd Koninkrijk zijn er mogelijk 150.000 kinderen die deze variant hebben.
 
Klik hier voor meer informatie. 
Gepubliceerd op:  20 augustus 2013 962 x bekeken
Gerelateerde artikelen