Genvarianten verhogen kans op kind met hartziekte voor depressieve zwangere vrouw

Of een medicijn tegen depressie (een SSRI) bij een zwangere vrouw de kans op een kind met een aangeboren hartafwijking verhoogt, is afhankelijk van de genen van de moeder en van het kind. Dit biedt mogelijkheden voor een toekomstige genetische test. Dit volgt uit onderzoekers dat begin maart 2017 is gepubliceerd in het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The BMJ.
SSRI’s horen bij de meest gebruikte medicijnen door zwangere vrouwen. Ongeveer 1 op de 50 zwangere vrouwen in Nederland slikt een SSRI. Het is onduidelijk of die veilig zijn voor moeder en kind. De richtlijn van gynaecologen en verloskundigen stelt dat SSRI’s kunnen worden gebruikt als een aanstaande moeder die nodig heeft vanwege angst of depressie. De huisartsenrichtlijn zegt dat van antidepressiva niet bewezen is dat ze veilig zijn. De depressierichtlijn van de psychiaters zwijgt erover.

Dat is begrijpelijk, want de onderzoeken spreken elkaar tegen. De vaakst gemelde lichamelijke bijwerking is een aangeboren hartafwijking. Het vermoeden dat SSRI’s de zeer kleine kans (ongeveer 0,7 procent) op een baby met hartafwijkingen iets vergroten is in een vijftiental studies onderzocht. Ongeveer één op de drie onderzoeken zag een verhoogde kans, van ongeveer 20 procent. Dat is een verhoging naar ongeveer 0,8 procent op een kind met een hartafwijking – niet echt iets om rekening mee te houden als een aanstaande moeder depressief of angstig is. Die ziekten zijn zelf namelijk slecht voor geboortegewicht en ontwikkeling van het kind. Voorschrijven van een SSRI aan een zwangere vrouw zal altijd een afweging zijn.

Een genetische test kan daar in de toekomst misschien bij helpen, want het is nu duidelijk dat sommige genvarianten, die bijvoorbeeld bij 5 tot 20 procent van de mensen voorkomen, de kans op een kind met een hartafwijking veel meer vergroten, naar 1,5 tot wel 5,5 procent. De onderzoekers keken naar genen voor lichaamsstoffen die door SSRI’s worden beïnvloed.

Klik hier voor meer informatie. 
Gepubliceerd op:  17 maart 2017 552 x bekeken
Gerelateerde artikelen

NIPT beschikbaar voor alle zwangeren: resultaten eerste jaar

In Nederland wordt de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) sinds 1 april 2017 in onderzoeksverband aangeboden aan alle zwangere vrouwen als alternatief voor de combinatietest. De resultaten laten zien dat als een zwangere kiest voor screening zij vaker kiest voor de NIPT dan voor de combinatietest. Daarbij test de Nederlandse NIPT nauwkeuriger dan op basis van studies werd verwacht.

16 juli 2018447 x bekeken

Zwangeren kiezen vaker voor prenatale screening met NIPT

Zwangeren in Nederland kiezen vaker voor de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) dan voor de combinatietest. Daarbij test de Nederlandse NIPT nauwkeuriger dan eerder werd verwacht. Dit zijn de resultaten na het eerste jaar van de TRIDENT-2 studie.

20 juni 2018419 x bekeken

Huisartsen bieden genetische test voor de zwangerschap aan

Stellen die nog voor dat ze in verwachting zijn willen laten testen wat de kans is dat hun baby aan een ernstige ziekte lijdt, kunnen straks bij zes huisartsen in Groningen of Friesland terecht. De Telegraaf schrijft dat de speciaal getrainde huisartsen tegen de kostprijs van 950 euro een dna-dragerschapstest aanbieden, ook aan stellen die geen patiënt van hun praktijk zijn.

30 mei 2018390 x bekeken