Gepersonaliseerde adviezen op basis van DNA-tests buiten de zorg

Door middel van DNA-tests is het niet alleen mogelijk om geneesmiddelen te ‘personaliseren’, maar ook andere producten, van voedselboxen tot dagcrèmes. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de medische behandeling en gezondheid van mens en dier. Het Financieel Dagblad meldt dit op 3 september 2018 in een artikel over Omnigen.
Omnigen, een bedrijf uit Rotterdam, begeeft zich op het terrein wat het 'context specifieke genetica', noemt. Omnigen zoekt naar genetische factoren waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze binnen een bepaald gebied, zoals de huid, sport, of voeding, bepalend zijn. De klant levert daarvoor DNA-materiaal aan dat eenvoudig met een wattenstaafje aan de binnenkant van de wang op te vegen is.

Omnigen bepaalt uit het speeksel het DNA en bepaalt, afhankelijk van de vraag, welk dieet de sportprestaties verhoogt of welke dagcrème geschikt is. Omnigen laat zich niet in met medische zaken, behalve in opdracht van een universitair medisch centrum, aldus de oprichter.

Lees hier verder.
Gepubliceerd op:   5 september 2018 645 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Respons op geneesmiddelen bij diabetische nierziekte beter voorspellen

Diabetische nierziekte (DN) presenteert zich in zeer uiteenlopende vormen van ziekteprogressie en complicaties. Uit recent promotieonderzoek bleek dat zowel biomarkers vóór de behandeling als veranderingen in biomarkers tijdens de eerste maanden van de behandeling patiënten konden onderscheiden die weinig of veel baat hadden van de betreffende therapie.

19 februari 2020957 x bekeken

Van massamedicijn naar geneesmiddel-op-maat

Het zal in de toekomst steeds beter mogelijk worden dat de patiënt een doelgericht geneesmiddel krijgt. De verwachting is dat deze ontwikkeling wel consequenties zal hebben voor de kosten. De Volkskrant besteedde aan deze ontwikkeling een groot artikel.

19 februari 2020115 x bekeken

Laboratoriumdiagnostiek kan geneesmiddelenbeleid ondersteunen

Tijdens het algemeen overleg van de Vaste kamercommissie VWS op 6 november jl. bleek dat laboratoriumdiagnostiek als een van de oplossingen te worden genoemd om te komen tot beter en goedkoper geneesmiddelengebruik.

5 december 2019437 x bekeken