Gepersonaliseerde kankerbehandeling via de computer

De combinatie van een slimme formule, een nieuwe grootschalige data-analyse van tumoreiwitmoleculen waaronder de drugtargets en een webserver maakt het mogelijk dat op termijn een gepersonaliseerde behandeling voor de patiënt uit de computer rolt.
De onderzoeksgroep van Connie Jimenez, hoogleraar Translationele OncoProteomics bij het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam, werkte de afgelopen jaren aan dit onderzoek dat nu is gepubliceerd in Molecular Biological Systems.
 
Voor het eerst zijn de vier belangrijkste types fosfo-eiwitdata gecombineerd, waardoor de complexe dataset gereduceerd wordt tot een lijst met geactiveerde drugtargets waarmee het mogelijk is om het juiste anti-kanker medicijn voor de individuele patiënt te selecteren.
 
Omdat eiwitten geven een weerslag zijn van de aard en activiteit van de tumor zijn zij de aangrijpingspunten voor doelgerichte anti-kanker therapie. Daarom is het meten van de eiwit-activiteit aan de hand van het fosfoproteoom cruciaal voor therapie op maat, aldus de onderzoekers. Het is echter nodig dat geïntegreerde data analyse strategie de rangorde kan bepalen van de eiwitkinaseactiviteit in een individueel monster.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   8 mei 2019 1034 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019473 x bekeken

ZonMW subsidie: nieuwe techniek voor precieze diagnose tumor-DNA

De analyse van spoortjes tumor-DNA in het bloed van kankerpatiënten is een nieuwe diagnostische techniek om te bepalen welke behandelingen individuele patiënten nodig hebben gedurende het verloop van hun ziekte. De nieuwe techniek vergt alleen een bloedafname en geen weefselbiopt. De diagnostiek is daarmee veel minder belastend voor de patiënt maar ze geeft bovendien veel meer informatie over de DNA-samenstelling van verschillende tumorhaarden in het lichaam als er uitzaaiingen zijn.

1 november 2018500 x bekeken