Gevoeligheid voor bestraling te voorspellen dankzij tumorbiologie

Met hulp van tumorbiologie is te voorspellen of een patiënt met hoofd-halskanker goed zal reageren op radiotherapie. Uit recent promotieonderzoek blijkt dat biologische kenmerken gemeten in tumorweefsel iets kunnen zeggen over de kans op terugkeer van de tumor na de bestraling. Messenger-RNA en micro-RNA werden gebruikt om informatie te verzamelen over de mechanismes die een tumor minder gevoelig voor bestraling maken.
De behandeling van patiënten met hoofd-halskanker kan bestaan uit chirurgie en/of radiotherapie, eventueel aangevuld met chemotherapie. De arts beslist op basis van klinische kenmerken zoals grootte en locatie van de tumor, aanwezigheid van kankercellen in de lymfeklieren en leeftijd van de patiënt, welke behandeling het best is voor de patiënt. Bij hoofd-halskanker valt de keuze vaak op radiotherapie. "We weten echter dat klinische factoren maar voor 25% voorspellen of de tumor na de behandeling terugkeert", vertelt onderzoekster Monique de Jong. "Wij wilden daarom onderzoeken of tumorbiologie beter kan voorspellen."

De Jong richtte zich op messenger-RNA en micro-RNA. Messenger-RNA zorgt voor de vertaling van het DNA naar de productie van eiwitten in de cel. Micro-RNA kan het messenger-RNA selectief blokkeren. Messenger-RNA en micro-RNA geven informatie over wat er in de cel aan de hand is: wordt er bijvoorbeeld gedeeld of gerepareerd, heerst er zuurstoftekort?

Monique de Jong promoveerde in januari aan de VU op dit onderzoek.  
Gepubliceerd op:  31 januari 2018 668 x bekeken
Gerelateerde artikelen

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 2019279 x bekeken

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019403 x bekeken