GGD start proef met online-soa-testen

De GGD rolt in vier regio's in Nederland een proefproject uit waarbij jongeren via internet vragen kunnen stellen over seks en seksueel overdraagbare ziektes (soa's). De jongeren hoeven dan niet naar de huisarts of polikliniek te gaan, maar kunnen via de webcam in gesprek met een verpleegkundige van de GGD.
Het gesprek is vertrouwelijk, de inhoud daarvan wordt niet gedeeld met huisarts of ouders. Het voordeel hiervan is volgens de GGD, dat jongeren niet langer het risico lopen bekenden tegen te komen in de wachtkamer, en zich eerder zullen melden. Als uit het webcamgesprek blijkt dat iemand risico loopt van een soa, krijgt deze jongere een soa-testpakket gestuurd. Dat kan teruggestuurd worden, waarna de uitslag en een advies volgen. De projecten zijn onlangs begonnen in Groningen en Zuid-Limburg. Utrecht en Rotterdam volgen binnenkort.

De GGD hoopt enkele duizenden jongeren via internet te kunnen helpen. Jaarlijks meldden zich momenteel zo’n 120.000 mensen bij GGD-poli met vragen over seks en soa. De GGD hoopt via internet met name jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar te bereiken. "Bij hen is de drempel hoog, ze beginnen net pas met hun seksuele ontwikkeling", legt Mieke Steenbakkers van de GGD Zuid-Limburg uit. "Jongeren onder de 25 jaar zijn een risicogroep, omdat in deze groep veel wisselende contacten voorkomen".

Bij de proef zijn onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Rutgers Stichting betrokken. Over een half jaar wordt bekeken of het project een vervolg krijgt.
 
Gepubliceerd op:  31 januari 2018 441 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnose hiv vaak over het hoofd gezien

Hoewel er steeds betere medicatie komt – denk aan het preventieve hiv-medicijn PrEP – zou het aantal hiv-infecties in Nederland verder moeten afnemen. Toch is de situatie nog niet ideaal. Huisartsen en apothekers spelen een cruciale rol bij betere preventie en vroegtijdige opsporing.

20 november 2018528 x bekeken

Apotheker Den Haag biedt anonieme soa-test via automaat aan

Vanaf 21 maart hangt bij een apotheek aan het Haagse Prins Hendrikplein een automaat met soa doe-het-zelf testen aan de buitenmuur. De apotheek is de eerste van Nederland die soa-testen uit een automaat verkoopt.

17 maart 2017879 x bekeken

Rechter: geen verplichting inschakelen alle labs voor coronatests

De overheid is niet verplicht om U-Diagnostics uit Baarn en het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff uit Keulen in te schakelen voor coronatests. Deze laboratoria hadden in kort geding gevorderd dat ze – als erkende labs - ook betrokken zouden worden bij het testen op corona.

17 juli 2020367 x bekeken