Glucose zwangere diabetespatiënten continu bewaken

24/7 glucosebewaking van zwangere vrouwen met diabetes mellitus type 1 (DMt1) verbetert neonatale én moederlijke uitkomstmaten. Dat blijkt uit een multicenter, open-label, gerandomiseerde studie die in zeven landen is uitgevoerd. Denice Feig e.a. werkten deze resultaten uit en publiceerden ze in The Lancet.
Een kleine sensor werd onder de huid gebracht. In tegenstelling tot traditionele methoden die vier tot acht keer per dag de bloedsuikerspiegel meten, registreerde dit apparaat 288 metingen per dag. Dit stelde de patiënt in staat om tijdig op bloedsuikerschommelingen te reageren.

In totaal zijn 215 vrouwen met DMt1 (leeftijd tussen 18-40 jaar) in twee groepen gerandomiseerd. Van de moeders die continue bewaking kregen, had een klein aantal een verlaagde bloedsuikerspiegel en die zat vaker in het normale bloedsuikerbereik. Wat tegenviel is dat het aantal ernstige hypoglykemieën en de duur van de hypoglykemie in beide groepen vergelijkbaar waren.

Van belang is dat de uitkomsten voor de pasgeborenen significant beter waren. De kinderen van de moeders die in de ‘continu-groep’  zaten, werden minder vaak op de intensive care (27% versus 43%) opgenomen en hadden vaker een verlaagde bloedsuikerspiegel (15% versus 28%). Feig e.a. adviseren om alle zwangere vrouwen met DMt1 een continue suikerbewaking aan te bieden en een herziening van de richtlijnen te overwegen.
Gepubliceerd op:  27 september 2017 650 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diabetesvereniging: bloedglucosemeters slechts sporadisch gewisseld

Verzoeken van leveranciers of apothekers aan gebruikers van bloedglucosemeters om te wisselen van meter komen slechts sporadisch voor. Dat is een voorzichtige conclusie van het Meldpunt Bloedglucosemeters van Diabetesvereniging Nederland (DVN), dat is bedoeld om ervaringen te delen over gedwongen meterwissels.

29 november 2018537 x bekeken

Keuzehulp Bloedglucosemeters staat online

Op 11 juni lanceerde Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins tijdens het congres ’Goed Gebruik Hulpmiddelen’ de Keuzehulp Bloedglucosemeters. De Keuzehulp Bloedglucosemeters is een online tool voor mensen met diabetes en hun zorgverleners om samen de bloedglucosemeter te kiezen die het beste past bij de medische en persoonlijke situatie van de patiënt.

12 juni 2018588 x bekeken

‘Slimme' contactlens voor glucosemeting, maar er zijn ook nadelen

Diabetespatiënten hoeven in de toekomst mogelijk minder vaak bloed te prikken dankzij de ontwikkeling van een zachte contactlens die glucosewaarden meet in traanvocht. Onderzoekers van de technische universiteit van Ulsan in Zuid-Korea zeggen een lens te hebben ontwikkeld die de stroomweerstand in het traanvocht meet. Deze weerstand schommelt met de hoeveelheid glucose.

31 januari 2018650 x bekeken