Google investeert in bloedtest voor autisme

Onderzoekers aan het Boston Children's Hospital ontdekten een uniek patroon in 245 genen bij mensen met autistische stoornis. Op basis daarvan werd een test ontwikkeld die op basis van een bloedstaal biomarkers opspoort die wijzen die verband houden met autistische stoornissen. Internetgigant Google wil 15 miljoen dollar investeren in een bedrijf dat bloedtests ontwikkelt om autisme vast te stellen bij jonge kinderen.
De onderzoekers maken zich sterk dat de test autisme al kan opsporen bij kinderen van 19 maanden oud, met een zekerheid van 85 procent. Dat is heel wat eerder dan de gebruikelijke diagnose, die meestal pas na vier jaar gesteld wordt.

De technologie wordt gecommercialiseerd door SynapDx, een bedrijf uit Massachusetts, en bevindt zich momenteel in de vroege klinische testfase. De kapitaalsinjectie door Google Ventures en enkele andere investeringsfirma's, voor in totaal 15,4 miljoen dollar kan het onderzoek in een stroomversnelling brengen. De technologie moet in de eerste plaats bijdragen tot een accurate diagnose voor de ouders van kinderen met autisme, maar kan op termijn mogelijk ook leiden tot behandeling via gentherapie. De investering wijst op een toenemende interesse van Google in de gezondheidszorg. Volgens Google is dat niet verwonderlijk, omdat de beste diagnostische tests van onze tijd ontwikkeld zullen worden op het kruispunt van de genomica en hypermoderne informatica. Het bedrijf zoekt nu naar ziekenhuizen om meer klinische tests uit te voeren. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe test op de markt zal komen.
Gepubliceerd op:  20 augustus 2013 924 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Laboratoriumtest voorspelt autisme

Engelse onderzoekers hebben een diagnostische test ontwikkeld die kan voorspellen of iemand autistisch is. Dit kan helpen om vooral jonge kinderen te diagnosticeren.

4 april 2018354 x bekeken