Groen licht voor bloedtest zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het syndroom van Down kunnen binnenkort een DNA-bloedtest laten doen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft toestemming gegeven voor een proef bij acht universitaire ziekenhuizen.
De bloedtest kan een alternatief worden voor de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie die nu worden gebruikt om te onderzoeken of het ongeboren kind een chromosoom- of DNA-afwijking heeft. Deze testen brengen een verhoogd risico op miskramen met zich mee.
 
Bij de zogeheten Niet-Invasieve Prenatale Diagnostiek (NIPT) wordt bloed afgenomen bij de zwangere vrouw. Het DNA van de foetus wordt vervolgens getest op chromosoomafwijkingen. De vergunning voor de nieuwe bloedscreening wordt verleend voor twee jaar. In die periode wordt ook wetenschappelijk onderzoek gedaan. Daarna zal gekeken worden of de NIPT structureel wordt ingevoerd.
 
De minister ging akkoord met de proef na een van advies van de Gezondheidsraad. Het College voor Zorgverzekeringen brengt binnenkort advies uit over de vraag of de bloedproef wordt gedekt door zorgverzekeraars.
Gepubliceerd op:  10 januari 2014 1202 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Fibronectinetest bij dreigende vroeggeboorte

De fibronectinetest kan overbehandeling en onnodige overplaatsing bij dreigende vroeggeboorte fors reduceren, maar de implementatie van de fibronectinetest blijft beperkt. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde analyse van de landelijke implementatie van de fibronectinetest in de diagnostiek bij dreigende vroeggeboorte en naar mogelijke knelpunten en consequenties van het al dan niet implementeren.

20 april 2018850 x bekeken

Ondertussen verwachten ziekenhuizen een stormloop

De ziekenhuizen die vanaf 1 april een NIP-test mogen aanbieden aan álle zwangeren, maken zich op voor een stormloop. Ze verwachten dat de helft van de vrouwen zich zal laten screenen op ernstige afwijkingen als Down. Dit kopte het AD 31 maart.

20 april 2017643 x bekeken