Groningen geeft bacterietest kapitaalinjectie

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) steekt zo’n 1,9 miljoen euro in het Groningse bedrijf Detact Diagnostics. Het bedrijf ontwikkelde een methode die de aanwezigheid van ongewenste bacteriën snel aantoont. De test is met name bedoeld voor het aantonen van ziekmakende bacteriën in ziekenhuizen en in de voedingsmiddelenindustrie. Verschil met de huidige tests is dat het resultaat gelijk zichtbaar is, waardoor er geen onderzoek in een laboratorium nodig is.
Volgens gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen kan de test een wereldwijd probleem sneller voorkomen. “Het is innovatief en het zorgt voor extra werkgelegenheid in de provincie. Daarom verlenen wij een bijdrage in de financiering.” Eind 2015 verstrekte de NOM het bedrijf uit Delfzijl ook al een lening. In ruil voor de nieuwe kapitaalinjectie krijgt de ontwikkelingsmaatschappij een belang in Detact Diagnostics. De onderneming gaat de extra financiering gebruiken om een verdere professionaliseringsslag te maken en goed gekwalificeerde mensen aan te nemen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 100.000 patiënten een ziekenhuisinfectie. Ook in de voedingsmiddelindustrie maken ongewenste bacteriën jaarlijks vele slachtoffers.
Gepubliceerd op:  20 april 2017 640 x bekeken
Gerelateerde artikelen

iMTA-rapport: Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen

Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft in 2019 in opdracht van het ZonMw Programma Personalised Medicine onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Belangrijkste hindernis voor implementatie blijkt verschil van inzicht over de meerwaarde van een test.

21 januari 2020149 x bekeken

Nieuwe snelle test voor tuberculose

Wetenschappers van het LUMC ontwikkelden een snelle bloedtest om te bepalen of iemand met aanhoudende hoest, koorts en gewichtsverlies leidt aan de meest dodelijke infectieziekte tuberculose of aan een andere longaandoening. De test gaat nu wereldwijd gevalideerd worden.

5 december 2019152 x bekeken