Grote behoefte aan biomarkers voor kankermedicijnen

Een nieuwe groep medicijnen (bloedvatgroeiremmers) stopt de bloedtoevoer naar de tumor. Ze doen het goed, maar helaas niet bij iedereen. Daarom is er behoefte aan een biomarker, omdat nu niet altijd goed te beoordelen valt of de nieuwe medicijnen aanslaan.
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen benadrukken dat er helaas nog geen biomarkers zijn die onderscheid kunnen maken tussen patiënten bij wie bepaalde kankermedicijnen wel en niet aanslaan. Er is een groep van 10 tot 30 procent bij wie de medicijnen wel degelijk goed werken. Als er een test zou bestaan (die bijvoorbeeld de aanwezigheid van bepaalde stoffen in het bloed vaststelt) om deze groep te identificeren, dan zou daarmee de werkzaamheid van het medicijn sterk verbeteren. Bovendien zouden de kosten dalen.
Mochten er inderdaad biomarkers komen, dan kan de potentie van bloedvatgroeiremmers nog beter worden benut. 
Gepubliceerd op:  20 augustus 2013 1104 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Respons op geneesmiddelen bij diabetische nierziekte beter voorspellen

Diabetische nierziekte (DN) presenteert zich in zeer uiteenlopende vormen van ziekteprogressie en complicaties. Uit recent promotieonderzoek bleek dat zowel biomarkers vóór de behandeling als veranderingen in biomarkers tijdens de eerste maanden van de behandeling patiënten konden onderscheiden die weinig of veel baat hadden van de betreffende therapie.

19 februari 20201011 x bekeken

Nieuwe nanosensor detecteert biomarkers voor kanker in druppel bloed

Het zoeken naar biomarkers in bloed is een veelbelovende methode om metastatische kanker op te sporen. Het is minder belastend dan technieken zoals MRI (Magnetic Resonance Imaging). De belangrijkste uitdaging zijn de extreem lage concentraties van deze markers, waardoor het moeilijk is om ze op te sporen. Onderzoekers van de Universiteit Twente en Wageningen Universiteit ontwikkelden een nanosensor die in staat is om biomarkers voor kanker nauwkeurig te detecteren.

19 februari 2020903 x bekeken