Grote verschillen tussen soa-poli’s

De Nederlandse soa-poli’s verschillen nogal als het gaat om testen op lymphogranuloma venereum (LGV). In sommige klinieken zal de incidentie daardoor worden onderschat.
Dat schrijven N. Koper en andere Nederlandse onderzoekers in Eurosurveillance, een uitgave van het ECDC. Sinds 2003 is er sprake van een epidemie van LGV onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Eerder dit jaar maakten onderzoekers bekend dat de incidentie van de soa in 2012 leek toe te nemen. Volgens een richtlijn van de Nederlandse dermatologen en venereologen (NVDV) zou bij elke MSM bij wie anorectale chlamydia wordt vastgesteld, ook getest moeten worden op LGV. In een andere richtlijn (van het LCI) staat dat op LGV getest moet worden bij klinische symptomen.

Dat zou de oorzaak kunnen zijn van de verschillende mate waarin soa-poli’s daadwerkelijk op LGV testen bij MSM met anorectale chlamydia. In 2011 testte één kliniek bij meer dan 95 % van de mannen, een andere maar bij ongeveer 20 %. De auteurs vinden het van belang dat de verschillende richtlijnen meer op elkaar gaan aansluiten, en zeggen dat daartoe reeds pogingen worden gedaan.
Gepubliceerd op:   6 september 2013 2317 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnostiek in het kader van SOA

Vroege opsporing en tijdige behandeling van SOA zoals chlamydia en hiv zijn belangrijk om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. ZonMw ondersteunt onderzoek op dit terrein binnen het project Infectieziektebestrijding.

24 oktober 2019547 x bekeken

Toename soa-diagnoses bij huisartsen, maar niet bij Centra Seksuele Gezondheid

Het RIVM heeft het soa jaarrapport uitgegeven. Hieruit blijkt dat aantal mensen dat een soa Seksueel overdraagbare aandoeningen -test doet bij een Centrum Seksuele Gezondheid is in 2018 gelijk gebleven. Ruim 18 procent daarvan bleek een soa te hebben. Chlamydia is de soa die het vaakst voorkomt onder hetero’s. Bij homomannen is dat gonorroe. Bij huisartsenpraktijken nam het aantal soa-consulten en -diagnoses toe, vooral onder mensen ouder dan 25 jaar.

10 juli 2019844 x bekeken

Aantal nieuwe hiv-besmettingen gedaald

Zo'n 750 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan het voorgaande jaar, toen er 820 nieuwe hiv-infecties bijkwamen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

29 november 2018512 x bekeken