Hepatitis eist onnodig veel levens: oproep meer testen

Het Erasmus MC en de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging maken zich grote zorgen over het hoge aantal sterfgevallen door hepatitis B of C, een infectie van de lever, die wordt overgedragen door seksueel contact of besmet bloed. Ze pleiten voor een snelle screening, opsporing en behandeling van tienduizenden potentiële virusdragers.
In Nederland sterven jaarlijks 500 patiënten aan leverziekten door chronische hepatitis, van wie mogelijk 400 onnodig. Dat becijferen onderzoekers van het Erasmus MC begin oktober in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Dat is fors meer dan wordt aangenomen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Hoewel er medicijnen zijn, worden veel patiënten niet behandeld.

De cijfers zijn fors hoger dan de 40 à 50 hepatitis-doden die er volgens Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) jaarlijks vallen. Daarbij gaat het om sterfgevallen waarbij een hepatitis-infectie de primaire doodsoorzaak is.

Het Erasmus MC heeft bij de sterftecijfers van het CBS ook gekeken naar ziekten die het gevolg zijn van een hepatitis-infectie, zoals leverkanker of levercirrose.
 
Volgens de onderzoekers wordt het probleem ernstig onderschat. Volgens hun berekeningen is het mogelijk om tot 80 procent van de sterfgevallen te voorkomen.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  27 oktober 2016 468 x bekeken