Herziene NHG standaard virushepatitis en andere leveraandoeningen

Deze derde herziening van de standaard adviseert nu levenslange controle bij alle patiënten met inactieve chronische hepatitis B, evenals verwijzing naar hepatitisbehandelingscentra. Enkele diagnostische bepalingen zijn aangepast. Ook zijn de aanbevelingen uitgebreid voor het beleid over niet-alcoholische steatosis hepatitis en geneesmiddelenhepatotoxiciteit.
De belangrijkste wijzigingen en kernboodschappen uit de standaard zijn:
  • Onderscheid tussen actieve en inactieve chronische hepatitis B wordt bepaald met het HBV-DNA.
  • Bij een positieve anti-HCV is bepaling van het HCV-RNA nodig om te differentiëren tussen een actieve en een doorgemaakte hepatitis C.
  • Verwijs patiënten met actieve chronische hepatitis B en alle patiënten met hepatitis C naar een hepatitisbehandelingscentrum.
  • Overweeg diagnostiek naar hepatitis B en C bij spreekuurbezoekers uit intermediair en hoog endemische gebieden, ook als er geen klachten zijn.
  • Verricht nadere diagnostiek als het ALAT bij herhaling meer dan 1,5 keer de normaalwaarde is verhoogd; verwijs direct als het ALAT meer dan 10 keer de normaalwaarde is verhoogd.
Klik hier voor de nieuwe NHG-Standaard.
Gepubliceerd op:   4 maart 2016 823 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Gezondheidsraad: Testen donorbloed op hepatitis E voortzetten

Bloeddonoren kunnen besmet zijn met hepatitis E zonder dat zij dit zelf merken. Ontvangers van bloedproducten kunnen echter ernstig ziek worden van een hepatitis E-infectie als zij een verzwakt immuunsysteem of een leveraandoening hebben. Daarom adviseert de Gezondheidsraad donorbloed te blijven testen op aanwezigheid van het hepatitis E virus.

5 september 2018338 x bekeken

Groot nationaal project opsporing hepatitis C

De komende drie jaar gaan de Nederlandse UMC’s iedereen opsporen die ooit positief getest is op hepatitis C. In het CELINE-programma (Hepatitis C Elimination in The Netherlands) geven de academische centra invulling aan het Nationale Hepatitisplan van het RIVM. Het plan moet leiden tot minder ziektelast en sterfte aan de ziekte.

9 november 2017525 x bekeken

Pleidooi voor taskforce heropsporing hepatitis C

Een hepatitis-C-vrij Nederland is een realistisch doel. Dankzij de ontwikkeling van antivirale middelen in de laatste jaren, die sinds oktober 2015 bovendien vergoed worden uit het basispakket, is dit het juiste moment om de groep patiënten op te sporen die uit beeld zijn verdwenen. Dat zeggen arts-onderzoeker Nina Beekmans en mdl-arts Michael Klemt-Kropp, verbonden aan Noordwest Ziekenhuisgroep. Zij pleiten voor het oprichten van een landelijke taskforce voor de heropsporing van hepatitis C.

27 oktober 2016808 x bekeken