Hiv-diagnose vaker en later gesteld bij Europese 50-plussers

De incidentie van hiv bij 50-plussers neemt in Europa gemiddeld toe. Bij deze groep wordt de diagnose ook later gesteld dan bij jongere patiënten. Dit blijkt uit een data-analyse van Lara Tavoschi e.a. die in The Lancet verschijnt.
De onderzoekers gebruikten gegevens uit de surveillance van het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) om na te gaan hoe de incidentie van hiv van 2004 tot en met 2015 verliep. In die periode kregen ruim 312 duizend Europeanen van 15 tot 50 jaar een hiv-diagnose, tegenover 54 duizend uit de 50-plusgroep. In de eerste groep nam de incidentie in die periode niet toe, bij de tweede groep wel iets. De verschillen waren het grootst in Oost- en Centraal-Europese landen. In Nederland nam de incidentie voor geen van beide groepen toe.

Uit de meest recente meting in 2015 bleek dat de hiv-diagnose bij ouderen vaak later wordt gesteld (CD4-count <200/microliter in 27% van de gevallen, tegenover 15% bij de jongere groep). Het ging ook vaker om mensen die in het land zelf geboren waren (geen migrant dus), en de besmetting was vaker via heteroseksuele seks tot stand gekomen (42 versus 31 procent bij jongeren).

Het is terecht dat de focus bij hiv-preventie en andere soa-voorlichting bij jongeren ligt: nog altijd vinden bij hen de meeste besmettingen plaats. Maar deze cijfers laten zien dat de 50-plussers daarbij niet uit beeld mogen verdwijnen. De auteurs wijzen erop dat het zaak is om juist de oudere hiv-patiënt vroeg in beeld te krijgen, aangezien de afweer bij hen sneller afneemt, met alle gevolgen van dien. Tijdig beginnen met behandelen is van belang.
Gepubliceerd op:  27 september 2017 630 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnostiek in het kader van SOA

Vroege opsporing en tijdige behandeling van SOA zoals chlamydia en hiv zijn belangrijk om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. ZonMw ondersteunt onderzoek op dit terrein binnen het project Infectieziektebestrijding.

24 oktober 2019722 x bekeken

Aantal nieuwe hiv-besmettingen gedaald

Zo'n 750 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan het voorgaande jaar, toen er 820 nieuwe hiv-infecties bijkwamen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

29 november 2018666 x bekeken