Horizonscan Medische Hulpmiddelen gepubliceerd

Op het gebied van medische hulpmiddelen vindt veel innovatie plaats. Een totaaloverzicht ontbreekt. Voor geneesmiddelen wordt in de Horizonscan Geneesmiddelen een integraal, openbaar en objectief overzicht van geneesmiddelen die op de markt verwacht worden geboden. In opdracht van het Zorginstituut is onderzocht of iets dergelijks ook mogelijk is voor medische hulpmiddelen.
Dit onderzoek bevat een uitgebreid overzicht van het huidige innovatietraject van medische hulpmiddelen en de impact van de nieuwe Europese regelgeving (MDR en IVDR) hierop.
 
Uit het onderzoek blijkt dat er behoefte is aan een eenduidig overzicht van nieuwe innovatieve medische hulpmiddelen. Er is een potentieel model ontwikkeld om Horizonscanning naar medische hulpmiddelen te realiseren. Het Zorginstituut zal de haalbaarheid van een Horizonscan medische hulpmiddelen in Nederland het komende jaar verder onderzoeken.

 

Gepubliceerd op:   2 september 2019 183 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Zinnige Zorg: op zoek naar wat beter kan, ook bij diagnostiek

De afgelopen jaren is het Zinnige Zorg-programma van Zorginstituut Nederland uitgegroeid tot een programma met meer dan 20 projecten. Doel van de projecten is de kwaliteit van de zorg verbeteren en onnodige behandelingen en kosten te vermijden. Een aantal van deze projecten heeft ook betrekking op diagnostiek.

2 september 20191532 x bekeken

Onderzoek naar verbetering antibiotica-behandeling op IC

ZonMW financiert eeen onderzoek naar optimalisering van behandeling met antibiotica van patienten op de IC. Laboratoriumdiagnostiek speelt een belangrijke rol het personaliseren van de dosering.

20 november 2018259 x bekeken