HPV-test beter dan traditionele uitstrijkje

Primaire screening in de vorm van een HPV-test geeft betere bescherming tegen baarmoederhalskanker dan het traditionele uitstrijkje. Dit concluderen Guglielmo Ronco e.a. in The Lancet op basis van vier gerandomiseerde onderzoeken in Nederland, Italië, Engeland en Zweden.
Ruim 175.000 vrouwen van 20 tot 64 jaar werden getest op baarmoederhalskanker, waarbij de ene groep met het traditionele uitstrijkje werd getest en de andere groep met een hoog risico (hr) HPV-test. Indien de vrouwen hr-HPV positief waren maar cytologisch normaal dan werd de HPV- test herhaald en afhankelijk van die uitslag werd er colposcopisch onderzoek gedaan. Alle histologische afwijkingen, CIN2 of hoger, werden behandeld. De vrouwen werden ongeveer 6,5 jaar gevolgd en de incidentie van baarmoederhalskanker werd vergeleken tussen de twee groepen.
 
Hieruit blijkt dat screening met de HPV-test 60-70 procent vermindering opleverde in de incidentie van baarmoederhalskanker vergeleken met het traditionele uitstrijkje. Deze incidentievermindering was de eerste 2,5 jaar niet significant. Hieruit blijkt dat de HPV-test niet de asymptomatische prevalente vormen van baarmoederhalskanker opspoort, maar juist de voorstadia die na deze 2,5 jaar tot kanker zouden leiden. Ook bleek de incidentie van het invasieve cervixcarcinoom 5,5 jaar na een negatieve HPV-test lager te zijn dan 3,5 jaar na een negatief cytologisch onderzoek, waaruit de onderzoekers concluderen dat een 5-jaarlijk interval bij een HPV-test veiliger is dan een 3-jaarlijks interval bij cytologisch onderzoek.
 
Volgens de auteurs vormen deze resultaten het bewijs om over te gaan op HPV-testen in het nationaal bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.
Gepubliceerd op:  12 november 2013 1232 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Baarmoederhalskanker voorspellen in zelfafgenomen weefsel

Onderzoekers hebben indicatoren gevonden voor baarmoederhalskanker in (zelfafgenomen) weefsel. Een volgende stap is de ontwikkeling van een test die baarmoederhalskanker opspoort op basis van deze markers. Bij dit onderzoek wordt gebruikgemaakt van big data.

30 mei 2018246 x bekeken

Onderzoek naar waarde CRP sneltest in verpleeghuizen

Diagnostische onzekerheid bij verpleeghuisbewoners met een lage luchtweginfectie (LLWI) leidt vaak tot standaard inzet van antibiotica om geen risico te nemen. C-Reactief Proteïne (CRP) point-of-care testing (POCT) zou van toegevoegde waarde kunnen zijn om onnodig antibioticagebruik te verminderen. Dit wordt nu onderzocht in het onderzoek UPCARE.

6 november 201917 x bekeken

Pasgeboren baby’s testen op SMA met hielprik

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil dat de ziekte spinale musculaire atrofie (SMA) wordt opgenomen in de hielprikscreening bij pasgeboren baby’s. De staatssecretaris schrijft aan de Tweede Kamer dat hij het RIVM vraagt om de nodige zaken uit te zoeken en voor te bereiden. Najaar 2020 komt er meer duidelijkheid.

6 november 201914 x bekeken