HPV-thuistest over twee jaar beschikbaar

De thuistest voor humaanpapillomavirus (HPV) moet over twee jaar beschikbaar zijn, schrijft minister Schippers van Volksgezondheid vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil de test op termijn breed beschikbaar stellen, in de hoop meer vrouwen op de sporen met een verhoogd risico op baarmoederhalskanker.
Nederland heeft in vergelijking met andere landen een goed bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Alle vrouwen tussen de 30 en de 60 jaar worden elke 5 jaar uitgenodigd om daaraan deel te nemen. De ziekte wordt daardoor vaak al in een voorstadium ontdekt en kan dan nog voorkomen of bijtijds behandeld worden. Desondanks krijgen jaarlijks 600 tot 650 Nederlandse vrouwen baarmoederhalskanker en overlijden er ongeveer 250 vrouwen hieraan.
 
Één van de redenen hiervoor is de lage deelnemingsgraad aan het bevolkingsonderzoek: ongeveer 77 % van alle vrouwen doet mee. De deelname is vooral laag onder jongere vrouwen, vrouwen in de grote steden en vrouwen van allochtone afkomst. De helft van de gevallen van baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen die nooit of niet regelmatig zijn gescreend. Het bereiken van deze groepen door drempels te verlagen is dus een belangrijke mogelijkheid voor verbetering.
 
Een maatregel om de deelname te verhogen, is het beschikbaar stellen van de HPV-thuistest waarmee vrouwen zelf materiaal kunnen afnemen uit de baarmoederhals. Vrouwen die besmet blijken te zijn met typen HPV die het risico op baarmoederhalskanker verhogen (hrHPV), moeten alsnog een uitstrijkje laten maken bij de huisarts voor de beoordeling op afwijkende cellen. Het afgenomen materiaal bevat daarvoor namelijk onvoldoende cellen. Ongeveer 5 op de 100 vrouwen is drager van hrHPV.
 
Sinds er meer bekend is over de relatie tussen hoogrisicotypen van het humaanpapillomavirus en het ontstaan van baarmoederhalskanker, is het HPV-vaccin onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes. Toch blijft screening onverminderd nodig, om (ongevaccineerde) vrouwen te beschermen.
Gepubliceerd op:  25 oktober 2013 1393 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Minister over bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

In het kader van de behandeling van de begroting 2014 van VWS zijn ook vragen gesteld over het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Daarin is ook gevraagd of er in het veld al consensus bereikt over de klinische validiteit van de FOB-Gold test die ingezet zal gaan worden in het landelijke Bevolkingsonderzoek.

25 oktober 20131049 x bekeken

Lyme en tropische infectieziekten

Tijdens het Algemeen Overleg Medische Preventie medio april heeft minister Bruins toezeggingen gedaan over de bestrijding van de ziekte van Lyme en tropische infectieziekten

10 juli 2019689 x bekeken

Minister Bruno Bruins wil meer regie op gepast gebruik van zorg

Welke zorg helpt de patiënt echt en welke zorg voegt eigenlijk niks toe? Hoe onderzoeken we dat het beste? En hoe brengen we de uitkomsten van dat onderzoek in de praktijk? Dat zijn de vragen die prof. dr. Sjoerd Repping samen met medisch specialisten, patiënten, verpleegkundigen, ziekenhuizen, verzekeraars en de overheid moet gaan beantwoorden.

25 februari 2019390 x bekeken