Immuuncellen als diagnostische biomarker

Innate lymfocyten (ILC's) zijn immuuncellen die tot het aangeboren immuunsysteem behoren. Deze cellen vormen een eerste lijn van verdediging tegen ziekteverwekkers. Juist omdat ILC's weinig voorkomen, kunnen ze mogelijk in de toekomst als biomarker gebruikt worden bij de diagnose van deze ziektes. Immunoloog Yotam Bar-Ephraïm heeft de relatie tussen SLO's en ILC's onderzocht bij zieke en gezonde mensen en promoveerde op 7 maart bij VUmc op dit onderzoek.
ILC's komen onder andere voor in het bloed en secundaire lymfoïde organen (SLO's), zoals lymfeklieren, keelamandelen en de milt. Tot nu toe is het meeste onderzoek naar innate lymfocyten in secundaire lymfoïde organen gedaan in muizen.

 Aangezien ILC's weinig voorkomen (minder dan 0,05% van alle immuun cellen in het bloed zijn ILC's), zijn ze niet aantrekkelijk als doelwit voor therapieën. Uit het onderzoek van Bar-Ephraïm blijkt dat de samenstelling van ILC's in het bloed bij bepaalde ziektes verandert, bijvoorbeeld bij patiënten met de ziekte van Crohn en bij patiënten die lijden aan chronisch handeczeem. Juist omdat ILC's weinig voorkomen, kunnen ze mogelijk in de toekomst als biomarker gebruikt worden bij de diagnose van deze ziektes.

Klik hier voor meer informatie. 
Gepubliceerd op:  17 maart 2017 753 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Biomarkers zorgen voor betere opsporing van (agressieve) prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Onlangs verscheen een proefschrift over het identificeren en valideren van bloed- en urinebiomarkers voor gebruik in de klinische praktijk. Het richtpunt was “personalized medicine” voor prostaatkankerpatiënten en in het bijzonder het verbeteren van detectie van significante prostaatkanker staat centraal, door het aantal onnodige prostaatbiopten en overdiagnostiek/overbehandeling te verminderen.

19 januari 2021105 x bekeken

Biomarkers personaliseren medische behandeling

RNO en Roche werken samen aan zorg op maat. De preventie en behandeling worden steeds meer toegespitst op de behoeften van een individu en diens ziekte. Om deze individuele zorg op maat mogelijk te maken werken TNO en Roche aan de ontwikkeling en implementatie van biomarkers.

15 oktober 2020498 x bekeken

Wetenschappelijke publicatie over toegang tot biomarkers

Recent is een interessante publicatie verschenen met als spannende titel: 'How to bring Greater Accuracy to Europe’s Healthcare Systems: The Unexploited Potential of Biomarker Testing in Oncology.' Het gaat kort gezegd over de potentie van biomarkers voor de gezondheidszorg en de wijze waarop daarmee zou moeten worden omgegaan in de toekomst.

15 oktober 2020421 x bekeken