Immuuncellen als diagnostische biomarker

Innate lymfocyten (ILC's) zijn immuuncellen die tot het aangeboren immuunsysteem behoren. Deze cellen vormen een eerste lijn van verdediging tegen ziekteverwekkers. Juist omdat ILC's weinig voorkomen, kunnen ze mogelijk in de toekomst als biomarker gebruikt worden bij de diagnose van deze ziektes. Immunoloog Yotam Bar-Ephraïm heeft de relatie tussen SLO's en ILC's onderzocht bij zieke en gezonde mensen en promoveerde op 7 maart bij VUmc op dit onderzoek.
ILC's komen onder andere voor in het bloed en secundaire lymfoïde organen (SLO's), zoals lymfeklieren, keelamandelen en de milt. Tot nu toe is het meeste onderzoek naar innate lymfocyten in secundaire lymfoïde organen gedaan in muizen.

 Aangezien ILC's weinig voorkomen (minder dan 0,05% van alle immuun cellen in het bloed zijn ILC's), zijn ze niet aantrekkelijk als doelwit voor therapieën. Uit het onderzoek van Bar-Ephraïm blijkt dat de samenstelling van ILC's in het bloed bij bepaalde ziektes verandert, bijvoorbeeld bij patiënten met de ziekte van Crohn en bij patiënten die lijden aan chronisch handeczeem. Juist omdat ILC's weinig voorkomen, kunnen ze mogelijk in de toekomst als biomarker gebruikt worden bij de diagnose van deze ziektes.

Klik hier voor meer informatie. 
Gepubliceerd op:  17 maart 2017 657 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Respons op geneesmiddelen bij diabetische nierziekte beter voorspellen

Diabetische nierziekte (DN) presenteert zich in zeer uiteenlopende vormen van ziekteprogressie en complicaties. Uit recent promotieonderzoek bleek dat zowel biomarkers vóór de behandeling als veranderingen in biomarkers tijdens de eerste maanden van de behandeling patiënten konden onderscheiden die weinig of veel baat hadden van de betreffende therapie.

19 februari 2020926 x bekeken

Nieuwe nanosensor detecteert biomarkers voor kanker in druppel bloed

Het zoeken naar biomarkers in bloed is een veelbelovende methode om metastatische kanker op te sporen. Het is minder belastend dan technieken zoals MRI (Magnetic Resonance Imaging). De belangrijkste uitdaging zijn de extreem lage concentraties van deze markers, waardoor het moeilijk is om ze op te sporen. Onderzoekers van de Universiteit Twente en Wageningen Universiteit ontwikkelden een nanosensor die in staat is om biomarkers voor kanker nauwkeurig te detecteren.

19 februari 2020817 x bekeken