Immuuncellen als diagnostische biomarker

Innate lymfocyten (ILC's) zijn immuuncellen die tot het aangeboren immuunsysteem behoren. Deze cellen vormen een eerste lijn van verdediging tegen ziekteverwekkers. Juist omdat ILC's weinig voorkomen, kunnen ze mogelijk in de toekomst als biomarker gebruikt worden bij de diagnose van deze ziektes. Immunoloog Yotam Bar-Ephraïm heeft de relatie tussen SLO's en ILC's onderzocht bij zieke en gezonde mensen en promoveerde op 7 maart bij VUmc op dit onderzoek.
ILC's komen onder andere voor in het bloed en secundaire lymfoïde organen (SLO's), zoals lymfeklieren, keelamandelen en de milt. Tot nu toe is het meeste onderzoek naar innate lymfocyten in secundaire lymfoïde organen gedaan in muizen.

 Aangezien ILC's weinig voorkomen (minder dan 0,05% van alle immuun cellen in het bloed zijn ILC's), zijn ze niet aantrekkelijk als doelwit voor therapieën. Uit het onderzoek van Bar-Ephraïm blijkt dat de samenstelling van ILC's in het bloed bij bepaalde ziektes verandert, bijvoorbeeld bij patiënten met de ziekte van Crohn en bij patiënten die lijden aan chronisch handeczeem. Juist omdat ILC's weinig voorkomen, kunnen ze mogelijk in de toekomst als biomarker gebruikt worden bij de diagnose van deze ziektes.

Klik hier voor meer informatie. 
Gepubliceerd op:  17 maart 2017 548 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Bloedmeting om kwetsbare ouderen te identificeren

Een internationaal team van ouderdomsonderzoekers onderzocht het bloed van bijna 45.000 zestigplussers in hun speurtocht naar voorspellers van levensverwachting. Zij ontdekten daarbij een specifieke set van biomarkers waarmee kwetsbare ouderen konden worden geïdentificeerd.

6 november 201921 x bekeken

Biomarkermeting in bloed helpt bij inschatten kwetsbaarheid ouderen

Verouderingsonderzoekers hebben een combinatie van biomarkers in het bloed gevonden die kan helpen de gezondheidsstatus en kwetsbaarheid van ouderen in te schatten. De bloedmeting is bedoeld als eerste stap richting een meer persoonlijke behandeling van ouderen.

2 september 201959 x bekeken

Nieuwe biomarkers voor ziekteactiviteit en effecten van vitamine B2 suppletie bij inflammatoire darmziekten

Inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zijn darmontstekingsziekten die gekenmerkt worden door een verstoorde balans van de bacteriën in de darm. Dieetinterventies, zoals gebruik van vitaminesupplementen, kunnen gunstige uitkomsten hebben voor patiënten met IBD. Voor de beoordeling van de uitkomsten van dergelijke interventies is een invasief en belastend endoscopisch onderzoek de gouden standaard. Het is echter patiëntvriendelijker als met nieuwe, niet invasieve, biomarkers de ziekteactiviteit bij IBD en het effect van behandeling kunnen worden vastgesteld. Dat blijkt uit recent promotieonderzoek.

10 juli 2019733 x bekeken