In Nederland jaarlijks 200 doden en 5000 infecties door superbacterie

Ieder jaar sterven in Nederland naar schatting tweehonderd mensen door zogeheten superbacteriën die resistent zijn tegen meerdere soorten antibiotica. Het aantal Nederlanders dat een infectie oploopt met een resistente bacterie wordt ingeschat op zo’n vijfduizend.

 

De Nederlandse hoogleraar en medeauteur van het onderzoek Mirjam Kretzschmar noemde begin november de opmars van de superbacteriën al “zorgwekkend”.

De ziektelast veroorzaakt door die bacteriën is vergelijkbaar met de ziektelast van griep, tbc én hiv samen. Het baart Mirjam Kretzschmar, hoogleraar Dynamiek van Infectieziekten in het UMC Utrecht, vooral zorgen dat 39 procent van de ziektelast wordt veroorzaakt door infecties met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica die ingezet worden als laatste redmiddel, zo verklaarde zij eerder vandaag tegenover deze site’

Dit is zorgwekkend omdat deze antibiotica de laatste beschikbare behandelingsopties zijn als meer gangbare antibiotica niet hebben gewerkt. Het is volgens Kretzschmar dan “uiterst moeilijk of zelfs onmogelijk om infecties te behandelen”. Sommige infecties kunnen daardoor überhaupt niet meer behandeld worden, omdat de bacteriën ongevoelig zijn geworden voor de medicatie. Patiënten kunnen dan overlijden.

Uit het onderzoek blijkt dat zeker 75 procent van de mensen die besmet wordt door zo’n superbacterie, de infectie oploopt in het ziekenhuis.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

 

Gepubliceerd op:  20 november 2018 518 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Campagne tegen antibioticaresistentie

Iedereen kan vanaf eind februari zijn handtekening zetten tegen de groei van antibioticaresistentie met de boodschap: 'Ook ik zet mij in tegen antibioticaresistentie'. De campagne is primair gericht op professionals in de zorg zoals huisartsen, medisch specialisten, bestuurders, dierenartsen en tandartsen. Maar ook mensen die niet werkzaam zijn in de zorg kunnen digitaal een handtekening zetten.

17 maart 2017658 x bekeken

Zuid-Europese bacterie vaker resistent

In Zuid-Europese landen worden meer antibiotica gebruikt en zijn bacteriën vaker resistent, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van onder meer het in BMC Infectious Diseases. De laatste vijftig jaar zijn verschillende bacteriestammen resistent geworden tegen meerdere antibiotica. Nieuwe generaties antibiotica blijven echter uit, waardoor voorzichtigheid geboden is bij met het voorschrijven van antibiotica om infecties ook in de toekomst effectief te kunnen behandelen. Richtlijnen om antibiotica voor te schrijven zijn vaak gebaseerd op gegevens over resistentie bij patiënten in ziekenhuizen, maar 90% van de antibiotica wordt voorgeschreven aan patiënten buiten de ziekenhuizen. De onderzoekers zochten daarom naar verbanden tussen het gebruik van antibiotica en resistente bacteriestammen onder de algemene bevolking.

31 januari 20141156 x bekeken

RIVM: snellere test kan gebruik antibioticum verbeteren

Antibiotica resistentie is een toenemend probleem. De ontwikkeling van snellere microbiologische tests en slimmer inzetten van bestaande antibiotica kunnen verdere resistentie stoppen, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in oktober 2019 verscheen.

6 november 2019250 x bekeken