Individuele kankerbehandeling dichterbij

Drie Nederlandse centra dragen binnen het Center for Personalized Cancer Treatment hun steentje bij aan de totstandkoming van personalized medicine in de oncologie.

Het genetisch materiaal van duizenden patiënten moet daarvoor worden geanalyseerd en er moeten middelen worden ontwikkeld die niet voor de grote bulk, maar voor een specifiek individu geschikt zijn.

Soms leiden ontdekkingen van ‘kankergenen’ tot behandelingen die succesvol worden ingezet bij grote groepen patiënten: trastuzumab (Herceptin) bij borstkanker, imatinib (Glivec) bij leukemie, en recent vemurafenib (Zelboraf) bij gemetastaseerd melanoom. Het is maar een handjevol medicijnen dat de hele rit tot registratie heeft gered, tegenover een groot aantal genetische mutaties en mogelijke werkzame middelen. Daar moet verandering in komen, vinden de oprichters van het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), een samenwerkingsverband van het UMC Utrecht, NKI-AVL en Erasmus MC. Andere Nederlandse centra sluiten zich later dit jaar mogelijk aan. Emile Voest, oncoloog in het UMC Utrecht en voorzitter van het CPCT: ‘Meer patiënten moeten de goede medicijnen krijgen, minder de verkeerde, en we willen de mogelijkheden leren kennen van bestaande middelen.’

In de meewerkende centra nemen behandelaars bij zoveel mogelijk patiënten met uitgezaaide kanker een aantal biopten uit een metastase. In een centraal lab analyseren onderzoekers of er sprake is van genetische mutaties die bij kanker een rol kunnen spelen. Die resultaten worden samen met klinische gegevens in een centrale database bewaard. Ze worden besproken in een multidisciplinair overleg, en ongeveer 5 weken na afname van biopten vindt terugkoppeling aan de behandelaar plaats. Daarin wordt meegedeeld welke relevante mutaties gevonden zijn en of er opties zijn voor (experimentele) behandeling en/of deelname aan lopende trials. Maar het belangrijkste doel is het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe middelen en beter inzetten van bestaande.

 

Gepubliceerd op:  14 juni 2013 890 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019222 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017645 x bekeken