Infectioloog: hoog tijd om MRSA-aanpak te evalueren

Hoe terecht is het om patiënten met MRSA strikt te isoleren? Dat vragen infectioloog Gerd Fätkenheuer e.a. zich af in een opiniestuk in The Lancet. In hun artikel wijzen ze op het gebrek aan bewijs voor maatregelen zoals screening en isolatie.

Volgens de auteurs neemt de verspreiding van MRSA in veel rijke landen af. Hoe dat komt, is niet duidelijk. De maatregelen die genomen zijn, verschillen per land. Het is lastig om van een individuele ingreep te bepalen hoe effectief die is, omdat er meestal een pakket maatregelen wordt ingezet. Fätkenheuer zien het meeste heil in handhygiëne en dekolonisatie. Voor screening en isolatie vinden zij minder ondersteuning.

Daarbij wijzen ze op de nadelen van isolatie: zorgverleners besteden minder tijd aan patiënten die geïsoleerd worden verpleegd, de patiënten liggen langer opgenomen, en het is psychosociaal belastend. ‘Er bestaan veel veiligheidsmaatregelen tegen onterechte gevangenschap, maar niet tegen onterechte isolatie’, merken de infectie-experts op. Nu is het moment gekomen om beter te onderzoeken wat werkt, en wat niet.4

Gepubliceerd op:  25 september 2014 817 x bekeken