Instanties willen hiv vroeg opsporen

Soa Aids Nederland en de GGD Amsterdam starten met een nieuwe aanpak om geïnfecteerde mannen te helpen bij het zo snel mogelijk vaststellen en behandelen van hun hiv-infectie. Aan de basis van de nieuwe aanpak staat de 'Symptomencheck' op www.hebikhiv.nl.
Rum 70% van de nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt veroorzaakt door mannen die niet weten dat ze het virus hebben. Juist in de beginnende fase van hiv wordt het virus het makkelijkst doorgegeven. Om verdere overdracht te voorkomen en voor de eigen gezondheid is het belangrijk om al in deze fase met hiv-remmers te beginnen.
 
Aan de basis van de nieuwe aanpak van Soa Aids Nederland en de GGD Amsterdam staat de 'Symptomencheck' op www.hebikhiv.nl. Wanneer blijkt dat mannen, kort na het hebben van onbeschermde seks, verschijnselen hebben die lijken op een beginnende hiv-infectie, krijgen zij via de Symptomencheck een verwijsbrief waarmee zij direct terecht kunnen bij de GGD Amsterdam. Daar is een speciaal loket voor acute infecties. Een nieuw testapparaat daar spoort meteen bij de eerste symptomen een hiv-infectie op. Bij de hiv-behandelcentra in Amsterdam is vervolgens een versnelde procedure ingericht die ervoor zorgt dat iemand met een acute hiv-infectie diezelfde dag nog terecht kan voor eventuele behandeling.
 
In Nederland leven zo'n 25 duizend mensen met hiv en volgens Soa Aids Nederland neemt dit aantal toe. Naar schatting weet een kwart niet dat hij of zij hiv heeft. Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 1100 mensen met hiv bij. Van de nieuwe diagnoses vinden er ongeveer 350 plaats in Amsterdam. De meeste diagnoses worden gesteld bij homomannen en migranten afkomstig uit gebieden waar hiv relatief veel voorkomt. Deze nieuwe infecties vinden plaats ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, de beschikbaarheid van goedkope condooms en de georganiseerde zorg voor risicogroepen zoals het gratis testen op soa’s en hiv bij soa-poliklinieken. Door middel van nieuwe interventies, zoals het snel vaststellen en behandelen van acute hiv-infecties, innovatief hiv testen en PrEP, verwacht Soa Aids Nederland dat het aantal nieuwe infecties omlaag gebracht kan worden.
Gepubliceerd op:  20 augustus 2015 1178 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnostiek in het kader van SOA

Vroege opsporing en tijdige behandeling van SOA zoals chlamydia en hiv zijn belangrijk om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. ZonMw ondersteunt onderzoek op dit terrein binnen het project Infectieziektebestrijding.

24 oktober 2019556 x bekeken

Aantal nieuwe hiv-besmettingen gedaald

Zo'n 750 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan het voorgaande jaar, toen er 820 nieuwe hiv-infecties bijkwamen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

29 november 2018519 x bekeken

Diagnose hiv vaak over het hoofd gezien

Hoewel er steeds betere medicatie komt – denk aan het preventieve hiv-medicijn PrEP – zou het aantal hiv-infecties in Nederland verder moeten afnemen. Toch is de situatie nog niet ideaal. Huisartsen en apothekers spelen een cruciale rol bij betere preventie en vroegtijdige opsporing.

20 november 2018530 x bekeken