Insulinepompje helpt suikerspiegel puber

Pubers met suikerziekte die insuline toegediend krijgen via een automatische pomp hebben minder vaak last van een te hoge of te lage suikerspiegel dan insuline prikkende leeftijdgenoten. Dat blijkt uit een langdurig Australisch onderzoek onder adolescenten, gepubliceerd in het vakblad Diabetologia.
De pompgebruikers hebben stabielere bloedsuikerspiegels, worden minder vaak in het ziekenhuis opgenomen en krijgen minder problemen aan onder meer de ogen, nieren en zenuwcellen. De wetenschappers koppelden 345 insulinepompgebruikers (gemiddeld 11,5 jaar oud) aan vergelijkbare patiënten die prikken. Vervolgens werd zeven jaar lang hun gezondheid gemonitord. De versuikering van het eiwit HbA1c, verantwoordelijk voor de rode kleur van bloed, was gemiddeld 0,6 procent lager dan de prikkende adolescenten. Dat is behoorlijk wat.
 
Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat een afname van 1 procent gelijk staat aan een afname van zo'n 20 tot 50 procent van klachten door vaatverstijving bij diabetes, als gevolg van te veel glucose in de bloedbaan. Het lichaam van een patiënt die aan diabetes type 1 lijdt, kan zelf geen insuline aanmaken doordat lichaamseigen stoffen de werking van insulineproductie in de alvleesklier tegenwerken. Hierdoor kunnen cellen weinig glucose opnemen en ontstaat er een energietekort in het lichaam en een overschot aan glucose in de bloedbaan.
 
Het verraderlijke van suikerziekte bij kinderen en pubers is dat de gezondheidsgevolgen van de aandoening zich pas op latere leeftijd openbaren, zegt internist Henk Bilo van het ziekenhuis Isala in Zwolle, niet bij de studie betrokken. 'Zeker voor pubers is het moeilijk om in het bijzijn van leeftijdsgenoten bloed te prikken en de insuline te spuiten.' De pomp, ongeveer zo groot als een pakje speelkaarten en onder de kleding gedragen, biedt daarbij volgens Bilo uitkomst.
Gepubliceerd op:   6 september 2013 1471 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Betere uitkomsten met insulinepomp

Kinderen en jongvolwassenen die een insulinepomp gebruiken vanwege type 1 diabetes, hebben betere uitkomsten dan leeftijdsgenoten die insuline injecteren. Dit blijkt uit een grote Europese studie waar Beate Karges e.a. over schrijven in JAMA.

9 november 2017431 x bekeken

Overheveling insulinepompen besproken bij CVZ

Deze week vond een belangrijke bespreking plaats bij het CVZ over het voornemen tot overheveling van de vergoeding van insulinepomp van hulpmiddelenzorg naar medisch specialistische zorg. De afgelopen maanden heeft intensief overleg plaatsgevonden over dit onderwerp tussen Diagned, De Nederlands Diabetes Federatie, Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Vereniging van ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitaire centra. Partijen hebben veel huiswerk verricht en een unaniem standpunt en alternatief voorstel aan het CVZ voorgelegd. CVZ heeft partijen verzocht dit standpunt ook schriftelijk kenbaar te maken en zal daarna beslissen of de overheveling per 2015 doorgang zal vinden.

20 september 20131578 x bekeken